9 november 2022 1 minuut

    Is een PAGO verplicht?

    Ja! Op grond van de Arbowet ben je verplicht werknemers regelmatig een medisch onderzoek aan te bieden gericht op gezondheidsrisico’s op de werkvloer. Het PAGO is de minimale keuze om aan deze verplichting te voldoen. Maar het is niet de enige optie; je kunt ook een preventief medisch onderzoek (PMO) laten uitvoeren. Dit is een uitgebreider onderzoek dan enkel het PAGO. Het kijkt namelijk ook naar leefstijl en bijvoorbeeld het mentale welzijn van de medewerkers.

    Lees alles over jouw PAGO verplichting vanuit de Arbowet. Naast deze wettelijke verlichting is een PAGO ook essentieel bij het verlagen van ziekteverzuim. De inhoud van een PAGO wordt afgestemd op de risico’s die horen bij het type werkzaamheden. Deze bepaal je met een RI&E,

    Om te voldoen aan de verplichting geldt voor beide onderzoeken dat zij minimaal de risico’s uit de RI&E moeten onderzoeken. In de meeste gevallen zijn medewerkers niet verplicht mee te doen aan het PAGO. Het kan echter zijn dat de cao van jouw branche specifieke regels bevat voor PAGO- en/of PMO.

    Mireille Besseling