Vitaliteit op de werkvloer

Voor duurzaam inzetbare medewerkers, is een succesvol gezondheidsbeleid essentieel. Vooral nu met de toenemende vergrijzing en verhoogde AOW-leeftijd naar 67 jaar. Maar hoe pak je dat zo effectief mogelijk aan? De whitepaper Integraal gezondheidsbeleid op de werkvloer legt het stap voor stap uit.

Fruit op de werkvloer; het aanhouden van 1,5 meter afstand; het aanbieden van een workshop mindfulness; of het introduceren van een fietsplan: wat bevordert nu écht de vitaliteit op de werkvloer? Het gezondheidsbeleid van veel organisaties is vaak onduidelijk en ongericht. In principe is dat niet vreemd, omdat vitaliteitsbevordering slechts één van de vele taken is waar HR zich mee bezighoudt.

De whitepaper Integraal gezondheidsbeleid op de werkvloer bevat daarom alle informatie die je nodig hebt voor een succesvol en doelgericht gezondheidsbeleid binnen jouw organisatie.

Na het lezen van deze whitepaper weet je:

 •  Hoe je ervoor zorgt dat je medewerkers gemotiveerd zijn om te werken aan gezondheid.
 •  Wat de basisprincipes van efficiënte ziektepreventie zijn.
 •  Waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte gezondheidscheck.
 •  Waarom de gezondheidsuitslag van werknemers ten alle tijden privé moet blijven.
 •  Wat nudging is en hoe je dit kunt toepassen om gezondheidsgedrag onbewust te stimuleren.
 •  Waarom je een nieuw gezondheidsbeleid juist niet al te groots moet aanpakken.
 •  Waarom veel gezondheidsapps en -programma’s ontoereikend zijn voor een optimaal resultaat.

En nog vele andere tips en aanbevelingen.

3 belangrijke redenen om je werknemers fit en vitaal te houden:

 1. Minder ziekteverzuim bespaart je organisatie aanzienlijk veel kosten.
 2. Je verhoogt de productiviteit van je medewerkers met wel 10%.
 3. Er is sprake van toenemende vergrijzing én de AOW-leeftijd is verhoogd.

Verhoog duurzame inzetbaarheid en verminder ziekteverzuim

Voor een effectief gezondheidsbeleid is integraliteit van essentieel belang. Preventie draait namelijk om het totaalplaatje van het ziekteproces in plaats van alleen te focussen op enkele risicofactoren.

Met een preventieve aanpak vergroot je de regie van de gezonde werknemers over hun eigen leefstijl en daarmee ook hun gezondheid. Een preventief gezondheidsplan dringt het ziekteverzuim op de werkvloer terug tot zo'n 20%. Bovendien stijgt productiviteit met zo’n 10%.

Oftewel: beter voorkomen dan genezen!

De whitepaper staat dan ook boordevol met tips, tools, geschikte programma’s en aanbevelingen om ziekteverzuim te voorkomen.

8 stappen voor meer vitaliteit op de werkvloer

Integraal gezondheidsbeleid op de werkvloer bevat 8 concrete stappen die je volgt. Hiermee kun je doelgericht aan de slag voor het beste vitaliteitsresultaat:

 • Sep 10, 2020

  1. Breng de huidige situatie in kaart

  De whitepaper legt uit met welke tools en programma’s je de beste weergave krijgt van de huidige situatie op het gebied van vitaliteit binnen jouw organisatie.

 • Sep 10, 2020

  2. Stel het vitaliteitsplan samen

  Kies een gezondheidscheck die je uitvoert onder de medewerkers. Let daarbij op een aantal voorwaarden waar een goede gezondheidscheck aan moet voldoen. Wil jij bijvoorbeeld ook voldoen aan de PMO verplichting of jouw medewerkers direct ook een medewerkers tevredenheidsonderzoek (MTO) aanbieden? Welke voorwaarden dat precies zijn vind je terug in de whitepaper.

 • Sep 10, 2020

  3. Verricht een nulmeting

  Een nulmeting is sowieso een basisvoorwaarde om de juiste preventie of interventies toe te passen. Acteer op de werkelijke cijfers in plaats van assumpties.

 • Sep 10, 2020

  4. Meedoen aan de nulmeting

  Hoe zorg je ervoor dat medewerkers gemotiveerd zijn om actief deel te nemen aan het gezondheidsplan? De whitepaper geeft je een aantal nuttige tips en technieken om dit te bereiken.

 • Sep 10, 2020

  5. Rapport en advies

  Hoe kun je de resultaten analyseren die anoniem zijn verzameld? En hoe zorg je ervoor dat deelnemers actief met hun gezondheid aan de slag blijven?

 • Sep 10, 2020

  6. Richt de providerboog in

  Wat is een providerboog? En hoe richt je deze zo effectief mogelijk in met de minste kosten?

 • Sep 10, 2020

  7. Zet nudging in

  Gedragsverandering stimuleer je onder andere door nudge-technieken. Wat is nudging? En hoe zet je nudges in, zoals de serious game JOYN ME?

 • Sep 10, 2020

  8. Evalueer jullie integraal gezondheidsbeleid

  Zijn de KPI’s behaald? Waar is ruimte voor verbetering en wat zijn de grote successen?

Bevorder vandaag nog de vitaliteit op de werkvloer

Gezondheid was nog nooit zo belangrijk als nu. In tijden van corona is uitstellen immers geen optie meer. Download hieronder de whitepaper Integraal gezondheidsbeleid op de werkvloer en pas de makkelijke handvatten direct toe in je organisatie. 

Neem vrijblijvend contact met mij op voor een adviesgesprek

annabel-rond

Annabel Splinter - Adviseur