Werkstress ontstaat wanneer je werk meer van je vraagt dan wat je op dat moment kunt geven of nodig hebt om goed te presteren.
Je kunt het gevoel hebben constant onder tijdsdruk te staan, of het gevoel hebben dat je niet voldoende controle hebt over je werk. Het gaat verder dan gewoon een drukke dag hebben; het is een aanhoudende spanning die niet alleen mentaal, maar ook fysiek zijn tol eist. Werkstress en de oorzaken hiervan zijn voor iedereen anders.
Als je op tijd actie onderneemt, kun je zwaardere gevolgen zoals een burn-out voorkomen. Werkgevers hebben hierin een sleutelrol. Ga dus zeker aan de slag met het verminderen van werkstress en verbeter de mentale gezondheid op de werkvloer.
Het herkennen van werkstress is de eerste stap om grotere problemen te voorkomen. Medewerkers die werkstress ervaren, vertonen vaak een aantal van de volgende symptomen:
Factoren die stress op de werkvloer veroorzaken, worden ook wel samengevat onder de noemer Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA). Dit zijn bijvoorbeeld werkdruk, een gebrek aan autonomie, en ongewenst gedrag zoals pesten of intimidatie.
Werkstress ontstaat door een disbalans tussen energiebronnen en stressoren. Energiebronnen helpen medewerkers om werkdruk te verminderen, zoals een goede werksfeer of afwisseling in taken. Stressoren kosten juist erg veel energie, bijvoorbeeld te veel taken tegelijk moeten uitvoeren of een slechte werk-privébalans. Een identieke werksituatie kan dus voor de één stressvol zijn, en voor de ander juist stimulerend, afhankelijk van persoonlijke eigenschappen en de balans tussen energiebronnen en stressoren.
Met preventief onderzoek krijg je inzicht in de werkstress binnen je organisatie. Het onderzoek geeft aan hoe hoog de werkstress op dit moment in je organisatie is, maar ook wat de impact is op bijvoorbeeld productiviteit en verzuim. In veel organisaties is stress zelfs de nummer 1 oorzaak van verzuim en productiviteitsverlies! Aan de hand van de resultaten adviseren we je hoe je werkstress in jouw organisatie kunt verminderen.
De module Gezond aan het werk geeft werkgevers een volledig beeld van de werkstress in jouw organisatie. We brengen psychologische stress en de balans tussen energiebronnen en stressoren in kaart. Medewerkers krijgen ook persoonlijk advies om stress te verminderen en hun welzijn te verbeteren.
Dankzij de MDIEU is het mogelijk hier subsidie voor aan te vragen.
Werkstress wordt vaak veroorzaakt door een disbalans tussen energiebronnen en stressoren, zoals werkdruk of ongewenst gedrag op de werkvloer. Door tijdig in te grijpen, kunnen ernstige gevolgen zoals een burn-out worden voorkomen.
Als werkgever speel je hierin een belangrijke rol. Dat begint bij het verzamelen van inzichten. Preventieve onderzoeken, zoals het PMO met de module Gezond aan het werk, helpen je werkstress te meten en gerichte vervolgstappen te bepalen om deze te verminderen.
Onze adviseurs staan voor je klaar om je alles te vertellen