&Niped

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)

Psychosociale Arbeidsbelasting speelt een grote rol in het langdurig verzuim in Nederland. Het is daarom aan werkgevers om niet alleen te focussen op productiviteit en winst, maar ook op het welzijn van hun medewerkers. 

Adviesgesprek aanvragen

Wat is Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)?

Psychosociale arbeidsbelasting verwijst naar de impact van arbeid gerelateerde stressoren op het welzijn van medewerkers. Zoals de naam doet vermoeden omvat dit de psychologische en sociale elementen van het werk.

Zulke werkgerelateerde psychosociale factoren zijn veelal een oorzaak van langdurig verzuim. Bovendien beïnvloedt PSA niet alleen individuen, maar kan het ook gevolgen hebben voor de werksfeer en prestaties van het team, doordat het de samenwerking en dynamiek beïnvloedt.

Door PSA aan te pakken voorkom je negatieve gevolgen zoals burn-out en verbeter je de sociale veiligheid. Het herkennen van de factoren is de eerste stap naar het creëren van een gezondere werkomgeving.

Voorbeelden Psychosociale Arbeidsbelasting

Er zijn veel factoren die samen de psychosociale arbeidsbelasting bepalen. Enkele voorbeelden van PSA zijn:

Hoge werkdruk;

Emotionele belasting;

Zwaarte en hoeveelheid van het werk;

Ongewenst gedrag op de werkvloer;

Gebrek aan autonomie of ontwikkelmogelijkheden.

In werkelijkheid zijn er nog veel meer (sub)categorieën te benoemen. Zo bestaat ongewenst gedrag bijvoorbeeld uit discriminatie, seksueel overschrijdend gedrag, pesten en agressie.

Download Whitepaper PMO

Gezonde en vitale medewerkers zijn gelukkiger en presteren beter.

Download whitepaper

Hoe jij ervoor zorgt dat medewerkers gemotiveerd zijn om te werken aan gezondheid

Wat de basisprincipes van efficiënte ziektepreventie zijn

Waar je op moet letten bij het kiezen van een PMO

Psychosociale Arbeidsbelasting volgens de Arbowet

Volgens de Arbowet moet de werkgever beleid voeren om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen en beperken als dit een risico vormt in de organisatie. Het Arbobesluit geeft meer details over deze verplichting en stelt: Werkgevers moeten de risico's analyseren en vastleggen in een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E), zoals beschreven in artikel 5 van de Arbowet. Medewerkers hebben zelf ook een rol in dit proces. Ze moeten naar hun vermogen bijdragen aan hun eigen veiligheid, gezondheid en die van anderen.

 

Het Preventief Medisch Onderzoek biedt inzicht

Een krachtig instrument voor werkgevers om PSA te onderzoeken is het preventief medisch onderzoek (PMO). De vragenlijst die wij hierbij inzetten, Gezond aan het Werk, bestaat uit de Workability Index (WAI), Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA), Bevlogenheid en Fysieke werkbalans. De meting van PSA is gebaseerd op het Job Demands-Resources model (JD-R) en het Werkstressoren-Energiebronnen-Burnout model (WEB).

Door regelmatig een PMO aan te bieden, kunnen werkgevers de vinger aan de pols houden en potentiële problemen vroegtijdig identificeren. Dankzij de MDIEU is het mogelijk hier subsidie voor aan te vragen.

In 6 stappen naar een gezondere organisatie

In 6 stappen een gezondere organisatie
stappen-mobile

Maak PSA bespreekbaar

Een open dialoog over psychosociale arbeidsbelasting is essentieel. Werkgevers kunnen bijdragen aan een gezonde werkcultuur door ruimte te creëren voor gesprekken over welzijn, stress en werk-privé balans. Training van leidinggevenden in het herkennen van signalen en het bieden van ondersteuning kan ook bijdragen aan een succesvolle preventieve aanpak.

Toch is het belangrijk te realiseren dat veel elementen van PSA gevoelige onderwerpen zijn. Niet iedere medewerker zal direct naar de werkgever toe willen stappen om dit te bespreken. Door een vertrouwenspersoon binnen de organisatie aan te stellen verlaag je de drempel om de belasting en eventuele problemen te bespreken.

Onze diensten

&niped biedt de juiste tools om jouw organisatie gezond en vitaal te krijgen en houden. Van inzicht naar impact!

Preventief medisch onderzoek (PMO) van &niped

Preventief Medisch Onderzoek (PMO)

Hiermee breng je de risicofactoren in kaart die de grootste impact hebben op het verzuim en de productiviteit binnen jouw organisatie. Met deze (nul)meting werk je data gedreven naar gezonde en vitale medewerkers. Van inzicht naar impact!

Lees meer
Inzicht in je gezondheid met de Persoonlijke Gezondheidscheck

De Persoonlijke Gezondheidscheck

Een gezonder leven begint met inzicht in je gezondheid. En dat is precies wat de Persoonlijke Gezondheidscheck biedt; een persoonlijke gezondheidsomgeving met jouw actuele gezondheid en een plan vol tips & trics om stap voor stap aan de slag te gaan.

Lees meer
Het Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek richt zich op de gezondheidsrisico's van de arbeid

PAGO

Elke organisatie met medewerkers is wettelijk verplicht om hen periodiek een medisch onderzoek aan te bieden. Dat kan in de vorm van een PAGO of het iets completere PMO. Bij een PAGO richt je je op de uitkomsten van een RI&E en maak je de risico's voor de organisatie inzichtelijk.

Lees meer
Onze duurzame inzetbaarheid experts helpen organisaties een duurzame aanpak te ontwikkelen, op basis van de uitkomsten van de gezondheidscheck

Adviestrajecten

Ga op een duurzame manier aan de slag met de inzichten van jouw PAGO of PMO. In het adviestraject kijk je samen met experts wat de beste vervolgstappen zijn om de gezondheid in jouw organisatie te verbeteren. Benieuwd welk adviestraject bij jouw organisatie past?

Lees meer
Serious Game JOYN ME voor meer energie

Serious game JOYN ME

JOYN ME is een unieke game om binnen je team te werken aan energie en een goede gezondheid. De game verbindt, wakkert het teamgevoel aan en geeft je tips voor beweging, voeding en welzijn tijdens je werkdag. In slechts een paar minuten per dag.

Lees meer

PSA in het kort

Investeren in het begrijpen en aanpakken van Psychosociale Arbeidsbelasting is niet alleen een morele plicht, maar ook een strategische zet voor werkgevers.

Door PSA te onderzoeken, bijvoorbeeld met preventief medisch onderzoek, en een open dialoog op de werkvloer te stimuleren, kunnen werkgevers positieve verandering teweegbrengen. Zo kan langdurig verzuim door Psychosociale Arbeidsbelasting voorkomen worden.

Aan de slag met onze diensten

MTO

Leefstijlcoaching

Annabel Splinter

Liever direct contact?

Onze adviseurs staan voor je klaar om je alles te vertellen