&Niped

Verschil tussen PMO en PAGO

Wat is het verschil tussen een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) en een Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO)? Het PMO is uitgebreider dan het PAGO. Hier lees je hoe dat precies zit.

Adviesgesprek aanvragen

Wat is een PMO?

Het Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is een onderzoek dat de gezondheidssituatie van medewerkers en de organisatie in kaart brengt. Hierdoor weten zowel medewerker als organisatie wat er moet gebeuren om de gezondheid te verbeteren. De inhoud van het PMO wordt bepaald aan de hand van de arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s die aanwezig zijn binnen de organisatie. Deze risico’s worden vastgesteld in de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Om te voldoen aan de wettelijke verplichting dient de PMO minimaal deze risico’s in kaart te brengen. Ook moet in een PMO worden gekeken naar de algemene gezondheid, inclusief de leefstijl en de mentale gesteldheid. Dit wordt ondersteund door fysieke metingen. Met de verschillende modules van de Persoonlijke Gezondheidscheck wordt voldaan aan de verplichting.

Alles hierover lees je in ons artikel Wat is een PMO?

Wat is een PAGO?

Het Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO) is een onderzoek gericht op arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico’s. Per functie kan een PAGO verschillen. Zo is voor chauffeurs het zichtvermogen belangrijk, maar zijn er aan werken in de bouw meer risico’s verbonden aan lichamelijke belasting.

&niped brengt met het PAGO de nodige risico's in kaart met uitgebreide vragenlijsten en modules. De werkgever is verplicht om zijn medewerkers regelmatig een onderzoek aan te bieden, maar medewerkers zijn niet verplicht deel te nemen. Meestal wordt een PAGO elke vier jaar aangeboden.

Lees verder in het artikel Wat is een PAGO?

Wat is het verschil tussen PMO en PAGO?

Een PMO is breder dan een PAGO. Het PAGO is alleen onderzoek naar gezondheidsfactoren die op het werk gericht zijn, terwijl het PMO veel breder is dan dat. Het kijkt namelijk naar de algemene gezondheid, inclusief leefstijl en mentale gesteldheid. Ook biedt het vrijblijvend na het afnemen van het onderzoek (onafhankelijke) interventies aan die de gezondheidsrisico’s kunnen verminderen. Daardoor kunnen zowel de organisatie als de medewerker meteen aan de slag met hun gezondheid.

Het PAGO wordt steeds meer vervangen door het PMO. Dat komt doordat het OR vanuit de arbowet, die op 1 juli 2018 in ging, instemmingsrecht heeft. Daardoor heeft het OR vaker een rol in het uitvoeren van een PMO.

Het PAGO is dus geen PMO omdat het PMO uitgebreider is. Het kijkt namelijk naar het complete gezondheidsplaatje van een werknemer.

Neem contact met ons op

Benieuwd naar de zakelijke mogelijkheden van &niped? Vul het formulier hiernaast in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Klik hieronder om direct een offerte, adviesgesprek of demo van de Persoonlijke Gezondheidscheck aan te vragen.

 

Het adviseurs team van &niped

In samenwerking met