Whitepaper Integraal gezondheidsbeleid

Voor een gezonde organisatie

Download
22 april 2020 2 minuten

Versnelling in GGD testproces met COVID-19 Check

Versnelling in GGD-testproces met COVID-19 Check van Zorg van de Zaak Netwerk, &niped en Streeklab Haarlem

Utrecht, 20 april 2020 – Het GGD-proces om zorgmedewerkers te testen, die buiten ziekenhuizen werken en coronaverschijnselen hebben, werkt te traag. Met de COVID-19 Check voor zorgpersoneel wordt een snelle aansluiting op dit GGD-proces geboden én worden tevens de bedrijfsarts en HR manager ontzorgd. De COVID-19 Check is een initiatief van Zorg van de Zaak Netwerk, &niped en Streeklab Haarlem, die vorige maand eerst de variant voor eigen zorgpersoneel introduceerden.

De versnelling is een mooi voorbeeld van de inzet van e-health in de strijd tegen het coronavirus. Binnen enkele minuten wordt bepaald welke zorgmedewerkers getest moeten worden. Vervolgens ontvangen deze medewerkers direct een e-mail met een aanmeldformulier, waarmee zij naar de plaatselijke GGD kunnen om te testen. De inzet van e-health zorgt naast snelheid ook voor beheersbare kosten. De data die wordt verzameld geeft continu inzicht waardoor waar nodig het algoritme ook steeds wordt aangepast en aangescherpt. Tegelijkertijd betreft het ook een directe ontlasting van bedrijfsarts en/of HR manager, doordat er in dit proces weinig tijdsinzet van hen nodig is.

Vitale beroepen

Naast de COVID-19 Check voor zorgprofessionals blijft ook de variant beschikbaar voor organisaties behorende tot de vitale beroepsgroepen. Deze wordt aangeboden in combinatie met een thuistest.

Richtlijnen RIVM en GGD

De COVID-19 Check is afgestemd op de richtlijnen van het RIVM en de GGD en daarmee een betrouwbaar instrument om te bepalen of er sprake is van een besmetting met het coronavirus. De check bestaat uit een online screening waarin de symptomen van het coronavirus, een risicoberekening en vragen over de functie aan bod komen. Indien nodig volgt er een telefonische triage met een arts en een eventuele test.

Over Zorg van de Zaak Netwerk

Zorg van de Zaak is een netwerkorganisatie van arbobedrijven, expertisebedrijven en zorgbedrijven met ruim 5.300 medewerkers. Vanuit het netwerk wordt integrale ondersteuning rond impactvolle momenten geboden op het werk, thuis en in de (poli)kliniek. Hierdoor kunnen mensen blijven werken en meedoen in de samenleving. Daarmee vormt Zorg van de Zaak een uniek platform voor participatie. Voor meer informatie: www.zorgvandezaak.nl.

Over &niped

&niped is een autoriteit op persoonlijke preventie in Nederland, met een onafhankelijke en betrouwbare meting (www.persoonlijkegezondheidscheck.nl). De kern van &niped is een betrouwbaar, toegankelijk en zeer schaalbaar e-healthplatform, dat met een veilige online omgeving deelnemers in staat stelt een persoonlijk gezondheidsprofiel vast te stellen en te bewaken. Hiermee geven wij mensen inzicht in hun gezondheid en inspireren wij om waar nodig met verandering van leefstijl aan de slag te gaan. Ook geven wij organisaties inzicht en helpen wij om de vitaliteit, inzetbaarheid en productiviteit te verhogen. Het &niped e-healthplatform, levert dagelijks grote hoeveelheden data (big data) op. &niped stelt deze data beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en werkt samen met haar partners aan een gezonder Nederland.

Over Streeklab Haarlem

Streeklab Haarlem is het kenniscentrum voor infectieziekten, infectiepreventie en microbiologische diagnostiek voor de regio Kennemerland en omstreken. Streeklab Haarlem is een zelfstandige, geprivatiseerde, geaccrediteerde (ISO 15189:2012) stichting en werkt voor de eerste lijn: huisartsen en verloskundigen, de tweede lijn: verpleeghuizen en ziekenhuizen (Spaarne Gasthuis, Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk), andere instellingen voor gezondheidszorg en wetenschappelijke en commerciële partners.

Mireille Besseling
21 oktober 2021

Minder ziekteverzuim tijdens corona: wat zegt dat eigenlijk?

15 juli 2020

Belang van een gezonde leefstijl in het kader van het coronavirus