15 december 2017 1 minuut

Niet vaker naar huisarts na thuiscontroles

Uit onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel blijk dat gezondheidscontroles op eigen initiatief niet leiden tot meer huisartsbezoek. Mensen die thuis bijvoorbeeld hun bloeddruk, cholesterol of bloedsuiker meten, gaan niet vaker naar de huisarts dan mensen die dat nooit doen.

In de reguliere gezondheidszorg bestaat scepsis over ‘health checks’ en meer in het bijzonder bodyscans. Het zou leiden tot ongerustheid bij patiënten en hogere zorgkosten, zo waarschuwde artsenorganisatie KNMG in 2015.

Volgens Nivel geven huisartsen zelden aan naar aanleiding van een thuistest patiënten over de vloer te krijgen. Ook zeggen huisartsen nauwelijks patiënten door te verwijzen naar aanleiding van zo’n test.

De uitslagen van dit onderzoek zijn volledig in lijn met onze stelling dat de Persoonlijke Gezondheidscheck niet medicaliserend werkt. De aanpak blijkt mensen juist bewuster te maken en aan te zetten om zelf aan de slag te gaan met hun gezondheid en alleen professionele hulp te zoeken als daar echt noodzaak voor is. Bijvoorbeeld zaken zoals bloeddruk en cholesterol zijn in principe goed beïnvloedbaar door een gezonde leefstijlaanpassing en voor lichte- tot matig verhoogde waarden is het dan ook nog niet nodig om met medicatie te starten of een dokter te raadplegen. Het medicaliserend effect is daarmee zeer beperkt. Mochten de waarden toch fors verhoogd zijn, dan is een goede en kosteneffectieve behandeling mogelijk, waarmee het risico op hart- en vaatziekten nadrukkelijk wordt verlaagd.

In het kennisplatform achter de Persoonlijke Gezondheidscheck zitten naast de actuele wetenschappelijke inzichten op het gebied van risicoprofilering ook de richtlijnen voor verwijzing naar de eerste lijn voor medische interventies of aanvullend onderzoek. Door dit en doordat er een compleet gezondheidsprofiel wordt gemaakt voor de deelnemer, wordt de kans op een vals-positieve uitslag sterk verminderd.

Lees het complete nieuwsbericht via: https://www.nu.nl/gezondheid/5040917/niet-vaker-huisarts-thuiscontroles.html
Bron: ANP

Mireille Besseling
Hoeveel tijd kost een PMO? Dankzij deze 5 oplossingen niet veel.
21 juli 2022

5x waarom een PMO jou tegenwoordig niet veel tijd kost

Het PMO met een unieke checkbox
25 juni 2022

Wat is een PMO?