6 juni 2017 2 minuten

Medisch bedrijfsadviseur en huisarts over de Persoonlijke Gezondheidscheck van &niped:

Medisch bedrijfsadviseur en huisarts Edy Sarlui vond in de Persoonlijke Gezondheidscheck en het praktische, complete en betaalbare PMO-instrument waar hij al jaren naar zocht. “Ik wou dat ik het zelf had ontwikkeld.”


Naam: Edy Sarlui
Bedrijf: PGB Pensioendiensten
Functie: Medisch bedrijfsadviseur; daarnaast huisarts
Aantal medewerkers: 230
Gebruikt de PGC sinds: 2016


Hoe hoorde je over de Persoonlijke Gezondheidscheck?

“Via via. Ik was op zoek naar een geschikt alternatief voor de — in mijn ogen vaak onnodige uitgebreide en dure — PMO-onderzoeken. Toen ik me in de Persoonlijke Gezondheidscheck verdiepte, was ik meteen enthousiast.”

Wat maakt de check anders?

“Als dokter wil je zoveel mogelijk zinvolle informatie verzamelen tegen zo weinig mogelijk kosten. De Persoonlijke Gezondheidscheck is daar het perfecte instrument voor. Alle onderwerpen die je als arts nodig hebt om de complete gezondheidssituatie van een medewerker of patiënt in kaart te brengen, zitten erin. Tegelijkertijd is er niets overbodigs toegevoegd, zoals je bij andere onderzoeken vaak ziet. De vraagstelling is zorgvuldig, de uitleg en het advies zijn glashelder. De portal voor professionals is praktisch en overzichtelijk. Als ik eerlijk ben, wou ik dat ik de check zelf had ontwikkeld.”

Het klinkt haast als een reclameboodschap! Valt er helemaal niets te verbeteren?

“Natuurlijk wel. Werknemers moeten zelf contact met mij opnemen om de uitkomsten van de check met mij te bespreken. Lang niet iedereen doet dat. Het zou mooi zijn als ik bijvoorbeeld een lijst van de hoog risicogevallen zou krijgen, zodat ik die actief kan benaderen en opvolgen. Mits de medewerkers daar zelf vooraf toestemming voor hebben gegeven natuurlijk. Over opvolging gesproken: ik denk dat we op dat terrein ook nog meer uit de check kunnen halen.”

Wat heeft de Persoonlijke Gezondheidscheck bij PGB Pensioendiensten opgeleverd?

“Het is belangrijk om een vinger aan de pols te houden. Naar aanleiding van de check hebben verschillende medewerkers zich met gezondheidsvragen bij me gemeld. Die begeleid ik nu actief, bijvoorbeeld door regelmatig met ze te overleggen of hun bloeddruk te controleren.”

Je bent een onafhankelijke zorgprofessional. Is het voor bedrijfsartsen van arbodiensten niet lastig om een instrument van een andere partij te gebruiken?

“Dat denk ik niet. Als medisch adviseur kan ik ook meer verdienen door heel uitgebreide onderzoeken te doen. Maar dat is niet mijn taak. Ik word betaald om de organisatie en de medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen. Daarin voorziet de Persoonlijke Gezondheidscheck optimaal; die geeft me alle informatie die ik nodig heb om mijn werk goed te doen. Waarom zou je meer doen of uitgeven dan nodig? Ik verwacht dat bedrijfsartsen en andere medische professionals er hetzelfde in zitten. Bovendien: het geld dat je met de goedkopere Gezondheidscheck uitspaart, kan een organisatie wellicht gebruiken voor andere preventie- of gezondheidsmaatregelen.”

Denk je dat andere zorgprofessionals ook hun voordeel met de Persoonlijke Gezondheidscheck kunnen doen?

“Zeker weten. Behalve medisch bedrijfsadviseur ben ik ook huisarts. Ik weet zeker dat veel van mijn patiënten baat zouden kunnen hebben bij de check. Voor huisartsen is het handig omdat je in één oogopslag ziet wat er speelt, zowel lichamelijk als geestelijk. Kortom, wat mij betreft zou de Persoonlijke Gezondheidscheck voor alle Nederlanders beschikbaar moeten komen.”

 

Mireille Besseling