Onderzoek naar risico op nierziekten
Door slechte leefstijl en de veroudering van de bevolking vormen chronische nierziekten een steeds groter probleem in de Nederlandse bevolking. Behandeling of bijsturing is het meest effectief in de vroege fase van nierziekten. Vaak weten mensen niet dat ze nierschade hebben. Hierdoor wordt een nierziekte vaak (te) laat ontdekt. Op dit moment wordt alleen gescreend op nierziekten als iemand al bekend is met cardiometabole aandoeningen (bijvoorbeeld hart- vaatziekten), of een verhoogd risico heeft op het krijgen van nierziekten.
Wist je dat…
Ruim 10% van de Nederlandse bevolking chronische nierschade heeft? Dit zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen.
(Bron: Nierstichting)
In samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen, UMCG, RUMC en de Nierstichting doet het NIPED met de Persoonlijke Gezondheidscheck onderzoek naar het verbeteren van vroeg opsporing van nierziekten. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de deelnemers van de Persoonlijke Gezondheidscheck. Doel van het onderzoek is het ontwikkelen van een betrouwbare methode om mensen met een hoog risico op nierziekten eerder te herkennen. Ook wordt er getracht te voorspellen wat het effect hiervan zal zijn op de gezondheid van de Nederlandse bevolking in de toekomst.
Herhaalmeting
Verschillende bedrijven, verzekeraars en gemeenten in Nederland die de Persoonlijke Gezondheidscheck inzetten zullen deelnemen aan het onderzoek. Het wetenschappelijk onderzoek heeft invloed op de module nierfunctie. Indien er bij de eerste meting een afwijkende waarde van de nierfunctie wordt gevonden, zal er een extra meting van de nierfunctie gaan plaatsvinden. Dit om aan te sluiten bij de nieuwe richtlijn voor chronische nierziekten, volgens de Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) standaarden.
Start januari 2017
Voor de bedrijven, verzekeraars, gemeenten en deelnemers zelf zijn er geen extra kosten verbonden aan de extra meting. De extra meting wordt aan iedere deelnemer van de Persoonlijke Gezondheidscheck met een afwijkende waarde na de eerste meting aangeboden vanaf 1 januari 2017. De deelnemer ontvangt opnieuw een Checkbox thuis voor de vingerprik en verzamelen van urinemonster. Deelname aan de extra meting door de deelnemer is geheel vrijwillig.
Dit project is een samenwerking tussen Netherlands Institute for Prevention and e-Health Development (NIPED), Rijksuniversiteit Groningen, Universitair Medisch Centrum Groningen, Radboud Universitair Medisch Centrum en de Nierstichting. Het project wordt gesubsidieerd door ZonMw.