28 februari 2015 1 minuut

Goed idee, zo’n elektronische dokter?

De dokter is echt niet altijd nodig, routinewerk doet de computer beter.

Veel lezers van Trouw zijn ziek zonder dat ze het weten. Volgens het Diabetes Fonds lopen in Nederland 200.000 mensen rond, bij wie de diagnose diabetes nog niet is gesteld. Ziek dus, maar nog zonder behandeling. Voor hen kan de gezondheidstest die deze week werd gelanceerd nuttig zijn. Om vast te stellen dat je mogelijk diabetes hebt, is de arts niet altijd nodig. Dat geldt voor meer zaken.

Er worden steeds meer slimme computerprogramma’s ontwikkeld die bijvoorbeeld afwijkingen op de longen of de prostaat herkennen en opsporen. Dat doen ze vaak zelfs sneller en beter dan artsen, die na enige tijd vermoeid raken en dan misschien een afwijking over het hoofd zien. Laat dan de computer automatisch voorselecteren en beperk het werk van de arts tot het beoordelen van de longfoto’s en prostaatopnames met ‘verdachte vlekken’. Automatiseer het routinewerk, opdat de arts zich nog meer kan concentreren op het echte dokteren.

Gaat de Nederlander op bezoek bij zijn huisarts of specialist, dan hebben bijna zeven van de tien bezoekers dokter Google in hun binnenzak. Steeds vaker is de eerste diagnose van een arts in feite een second opinion, omdat de patiƫnt zijn opwachting al heeft gemaakt bij een elektronische dokter. Is dat goed? Is dat fout? Het is in elk geval de wereld waarin we nu leven. Die trend is onomkeerbaar. Een dokter is niet altijd beschikbaar. Daarom stoppen we (een deel van) de dokter steeds vaker via apps in onze smartphone. Beschikbaar als we hem nodig hebben, vierentwintig uur per dag, zeven dagen in de week.

Ik ben blij met mijn dokter en mijn specialist. Maar ze zijn echt niet altijd nodig. Ik ben derhalve ook blij met, uit de zorg zelf afkomstige, initiatieven als www.persoonlijkegezondheidscheck.nl.

– Lucien Engelen, directeur Radboud REshape & Innovation Center

 

Lees hier het gehele artikel van Trouw.

 

Mireille Besseling
Hoeveel tijd kost een PMO? Dankzij deze 5 oplossingen niet veel.
21 juli 2022

5x waarom een PMO jou tegenwoordig niet veel tijd kost

Het PMO met een unieke checkbox
25 juni 2022

Wat is een PMO?