Wat is werkgeluk en hoe vergroot je het?
“Doe wat je leuk vindt en dan hoef je nooit meer te werken.” Over de oorsprong van deze quote over werkgeluk is veel te doen, maar de instemming is er zeker. Medewerkers die fluitend naar het werk gaan, enthousiast aan de slag gaan en met een grote glimlach de dag afsluiten; dat is een droom voor iedere werkgever. Werkgeluk kan een wereld van verschil maken voor jouw team en organisatie. Hoog tijd om dit onder de loep te nemen en te werken aan een werkplek waar iedereen gelukkig van wordt.
Wat is werkgeluk?
Werkgeluk gaat over meer dan alleen tevreden zijn met je baan. Het is de combinatie van het gevoel dat je werk betekenis heeft, verbondenheid met collega’s en de organisatie en doen wat je goed kunt. In de praktijk betekent dit dat je niet alleen blij bent met je salaris, maar dat je ook trots bent op wat je bijdraagt. Dat wil niet zeggen dat elke dag perfect is, maar wel dat er over het algemeen een gevoel van voldoening en positiviteit is.
Waarom is werkgeluk belangrijk?
Gelukkige medewerkers zorgen niet alleen voor een blije werkplek, maar hebben ook directe voordelen voor het bedrijf. Ze zijn productiever, creatiever, melden zich minder vaak ziek en zijn meer betrokken bij het team. En het mooiste van alles: enthousiasme is enorm aanstekelijk. Niet alleen je medewerkers zullen dat merken; ook je klanten. Dat betekent meer werkplezier én een gezonder bedrijfsresultaat.
Werkgeluk vergroten
Goed, werkgeluk moet dus absoluut op de agenda van HR-professionals staan. Maar waar begin je? Werkgeluk verschilt van persoon tot persoon. Toch zijn er een aantal gemeenschappelijke factoren die hieraan bijdragen. Deze zijn onder te verdelen in 5 pijlers die de kern vormen van een gelukkige werkervaring.
Autonomie
De mate van vrijheid en zelfstandigheid die medewerkers hebben bij het uitvoeren van hun taken.
Medewerkers willen graag invloed hebben op hun werk en hoe ze dit uitvoeren. Autonomie zorgt ervoor dat medewerkers meer verantwoordelijkheid voelen en meer plezier hebben in hun werk.
Tip: Geef medewerkers de ruimte om hun werk zelf in te richten en beslissingen te nemen over hun taken en tijdsindeling.
Persoonlijke groei
De mogelijkheden voor medewerkers om zich professioneel en persoonlijk te ontwikkelen.
Door nieuwe vaardigheden te leren zijn medewerkers in staat je zichzelf continu verbeteren. Maar dit zorgt er ook voor dat medewerkers steeds beter weten waar zij gelukkig van worden – of waarvan juist niet. Dit leidt tot een gevoel van vooruitgang en voldoening.
Tip: Zorg voor toegang tot trainingen, opleidingen en carrièreontwikkelingsmogelijkheden.
Relaties
De kwaliteit van de relaties die medewerkers hebben met hun collega’s en leidinggevenden.
Goede werkrelaties verhogen het gevoel van verbondenheid en welzijn. Medewerkers die sterke relaties hebben op de werkvloer, voelen zich meer gesteund en zijn beter in staat om uitdagingen aan te gaan.
Tip: Organiseer regelmatig teamactiviteiten, stimuleer open communicatie en uit je waardering naar elkaar.
Vitaliteit
Het hebben van voldoende energie en veerkracht om het werk goed te kunnen doen.
Vitaliteit is een holistisch concept dat bijdraagt aan zowel persoonlijke- als professionele groei van jouw medewerkers. Zowel fysiek als mentaal in staat zijn om je werk uit te voeren maakt medewerkers gelukkiger én productiever.
Bekijk onze tips voor meer vitaliteit op de werkvloer.
Zingeving
Het gevoel dat het werk dat je doet betekenisvol is en bijdraagt aan een groter doel.
Wanneer medewerkers voelen dat hun werk bijdraagt aan een groter geheel, zijn ze meer gemotiveerd om zich in te zetten en tevreden te zijn met hun werk. Zingeving komt ook de betrokkenheid ten goede.
Tip: Communiceer duidelijk de missie en visie van de organisatie. Betrek medewerkers bij belangrijke beslissingen en laat zien hoe hun werk bijdraagt aan het grotere geheel.
Werkgeluk meten en verbeteren
Zoals je ziet is werkgeluk lastig samen te vatten in één variabele. Toch kun je inzicht krijgen in de individuele factoren die werkgeluk vormgeven en zo een compleet beeld krijgen met het Preventief Medisch Onderzoek (PMO).
De Gezond aan het Werk vragenlijst geeft je bijvoorbeeld inzicht in het werkvermogen, de bevlogenheid, vitaliteit en de energiebronnen en -lekken van jouw medewerkers. Een belangrijke stap om te begrijpen hoe je medewerkers zich voelen en waar verbeteringen nodig zijn.
Daarbij kun je de vragenlijst Inzetbaarheid & Werkplezier inzetten, welke dient als medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO). Het geeft je een duidelijk beeld van de betrokkenheid, motivatie en tevredenheid van je medewerkers. Wist je dat medewerkers hun werktevredenheid gemiddeld een 7,3 geven?
Om gerichte acties te ondernemen en een gelukkiger en productiever team te creëren bundelen we deze inzichten, en nog veel meer, in de macrorapportage voor jouw organisatie.
Conclusie
Jouw medewerkers ook fluitend van- en naar het werk? Zoals je hebt gelezen is werkgeluk een wisselwerking tussen de medewerker en de organisatie. Door te investeren in autonomie, ontwikkelmogelijkheden, goede relaties, vitaliteit en betekenis te geven aan het werk van jouw medewerkers, creëer je een werkplek waar iedereen blij van wordt. Zet vandaag nog de eerste stap om werkgeluk te vergroten en plan een adviesgesprek met onze experts om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen.