Op woensdag 19 juni is ons kantoor gesloten. Stuur gerust een mail; we komen er zo snel mogelijk op terug.

Vrijblijvende offerte

Voor een gezonde organisatie

Offerte aanvragen
13 oktober 2023 3 minuten

Waarom een PMO? 10 voordelen op rij

Waarom zou je een PMO uitvoeren? Een voordehand liggende reden is de wettelijke verplichting. Maar het biedt nog veel meer voordelen. Het is immers zo veel meer dan een snelle check-up. Het onderzoek is een investering in de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de medewerkers, maar ook in het succes van het bedrijf als geheel. We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

Waarom een PMO aanbieden? Vijf voordelen voor de werkgever

Vanuit de Arbowet zijn organisaties verplicht hun medewerkers periodiek een preventief medisch onderzoek aan te bieden. Maar het onderzoek biedt je zo veel meer dan dat. Laten we op een aantal voordelen wat dieper ingaan.

1 Verhoogde productiviteit door gezonde medewerkers

Een gezonde medewerker is een productieve medewerker. Met het PMO kunnen gezondheidskwesties vroegtijdig worden aangepakt, waardoor medewerkers op hun best kunnen presteren. Dit vertaalt zich rechtstreeks naar een stijging van de algehele productiviteit op de werkvloer.

2 Kostenbesparing op langere termijn door minder verzuim

Het voorkomen van gezondheidsproblemen is ook financieel gezien een verstandige zet. De analyses van &niped laten zien wat de impact van verschillende gezondheidsfactoren op het verzuim en productiviteitsverlies in jouw organisatie. Zo helpen we je de belangrijkste gezondheidsrisico’s te identificeren, zodat je deze efficiënt kunt aanpakken. Met minder ziekteverzuim en lagere kosten op de lange termijn.

Met het pmo kun je ziekteverzuim verminderen en je verzuimkosten aanzienlijk verlagen

3 Behoud van gekwalificeerde en ervaren medewerkers

Het aanbieden van gezondheidsvoorzieningen, inclusief preventief medisch onderzoek, kan medewerkers motiveren om bij het bedrijf te blijven. Je laat als werkgever zien dat je waarde hecht aan het welzijn van je team. Dit draagt bij aan het behoud van gekwalificeerd personeel en behoud van waardevolle expertise binnen de organisatie.

4 Positief imago van het bedrijf als zorgzaam werkgever

Het imago van het bedrijf als een werkgever die om het welzijn van hun medewerkers geeft, kan aantrekkelijk zijn voor zowel huidige als toekomstige medewerkers. Dit kan helpen bij het aantrekken van personeel. Je trekt talent aan dat op zoek is naar een werkgever die geeft om hun welzijn.

5 Inzicht op verschillende niveaus, voor effectieve opvolging

Het PMO helpt je aanpassingen in de (werk)omgeving te maken die het welzijn en de duurzame inzetbaarheid verhogen. Dit gebeurt op meerdere niveaus. Het PMO biedt inzicht op organisatieniveau, of zelfs per afdeling. De macrorapportage is een compleet overzicht van de gemeten factoren en de verbanden hiertussen. De geanonimiseerde data maakt het mogelijk interventies doelgericht in te zetten, daar waar ze nodig zijn.

 

Tip: veel organisaties zetten op dit moment de overgebleven vitaliteitsbudgetten in, die anders dreigen te vervallen. Slim, want juist door nu nog te werken aan een gezondere werkvloer gaan jullie fit en vitaal het nieuwe jaar in.

 

Waarom meedoen aan het PMO? Vijf voordelen voor de medewerker

Deelname aan het PMO is voor medewerkers niet verplicht. Wel biedt het de medewerker ook veel voordelen.

1 Laagdrempelig onderzoek vanuit huis

Hoewel dat niet bij elk preventief medisch onderzoek het geval is, is deelname aan de Persoonlijke Gezondheidscheck onafhankelijk van tijd en plaats. Je kunt zelf beslissen wanneer en waar je deelneemt. De vragenlijst wordt online ingevuld en eventuele aanvullende metingen voer je zelf uit met de checkbox die je per post ontvangt. Je privacy is gegarandeerd; niemand behalve jijzelf krijg inzicht in jouw gegevens.

Het PMO kun je volledig vanuit huis doen dankzij de vragenlijsten en checkbox met aanvullende metingen

2 Vroegtijdige detectie en behandeling van ziekten

Snel handelen bij gezondheidsproblemen is de sleutel tot effectieve behandeling. Het PMO biedt de mogelijkheid om potentiële gezondheidsproblemen vroegtijdig op te sporen, waardoor een snellere behandeling mogelijk is. Zo vergroten we de kans op een succesvolle behandeling en kunnen we de gezondheid op lange termijn positief beïnvloeden.

3 Advies voor een gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl begint met bewustzijn. Met het PMO krijg je handige informatie en adviezen op maat, om gezondere keuzes te maken. Ook krijg je suggesties voor passende interventies die aansluiten bij jouw behoeftes. Zo kun je zelfstandig aan de slag, of met professionele begeleiding door partijen die speciaal voor jou zijn geselecteerd

4 Preventie van ziekte en risicoreductie

Preventief medische onderzoeken helpen je jouw gezondheid proactief te beheren. Ook wanneer jij verhoogde risico’s loopt op bepaalde aandoeningen komt dit aan het licht. Zo kan er tijdig ingegrepen worden en kunnen (chronische) ziekten voorkomen worden.

5 Betere werkprestaties

Een goede gezondheid houdt direct verband met je prestaties. Door aan de slag te gaan met je gezondheid verbeter je je prestaties, zowel thuis als op het werk. Zo stijgt jouw productiviteit, zit je lekkerder in je vel en zal je minder vaak uitvallen door ziekte. Op lange termijn verminder je de kans op arbeidsongeschiktheid en vergroot de kans om vitaal oud te worden.

In het kort

De (geanonimiseerde) informatie op bedrijfsniveau die voorkomt uit het PMO helpt je bij het vormgeven van jouw HR-beleid. Met als doel: ziekte(verzuim) voorkomen en de duurzame inzetbaarheid en productiviteit van jouw mensen vergroten. Bovendien geef je met het PMO invulling aan goed werkgeverschap en biedt je jouw medewerkers veel voordelen.

 

Relevante diensten

Loïs Neugebauer