Laat je adviseren

Vrijblijvend adviesgesprek

Plan een gesprek
21 oktober 2024 3 minuten

Verzuimkosten onder controle krijgen: de belangrijkste factoren

Uit onderzoek blijkt keer op keer dat investeren in werknemerswelzijn loont. Het verbetert niet alleen de productiviteit en betrokkenheid, maar verlaagt ook verzuim en personeelsverloop. Meer handjes aan het bed. Kortom, een win-win situatie voor zowel werkgever als medewerkers. Maar er zijn zo veel factoren die een rol spelen. Waarmee ga je dan écht impact maken?

Data-gedreven inzicht in verzuim

Als kennisinstituut voor gezondheid hebben wij veel gezondheidsdata verzameld. Deze data komt van onze gezondheidschecks en stelt ons in staat om uitgebreide analyses te maken. Bijvoorbeeld onze verzuimanalyse in de macrorapportage, die werkgevers inzicht geeft in hoe zij verzuim efficiënt kunnen voorkomen. Hierin zoomen we in op de factoren die de meeste impact hebben op de verzuimcijfers en -kosten.

Op organisatieniveau

Eerder deelden we een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van verzuim.  Hoewel het wellicht tegenstrijdig klinkt, is het niet zo dat het aanpakken van de meest voorkomende oorzaken automatisch leidt tot de grootste besparing op verzuimkosten. Sommige minder voor de hand liggende factoren kunnen juist een veel grotere financiële last vormen. Dat geldt voor de volgende vijf factoren.

Analyse van de meest impactvolle redenen voor verzuim in Nederland

Stress (0,8%)

Stress is de belangrijkste oorzaak van verzuim. Het ontstaat door een disbalans tussen de eisen die aan werknemers worden gesteld en de middelen waarover zij beschikken om aan die eisen te voldoen. Langdurige blootstelling aan stress verhoogt de kans op mentale klachten zoals burn-out en kan leiden tot langdurige uitval van medewerkers. Het verlagen van stressniveaus binnen een organisatie is dan ook noodzaak om verzuim terug te dringen.

Angstklachten (0,7%)

Angstklachten, zoals faalangst en sociale angst, komen veel voor onder werknemers. Deze klachten kunnen leiden tot problemen met concentratie, verminderde werkprestaties en uiteindelijk uitval. Angst is een serieuze mentale belasting die vaak wordt onderschat. Het kan diepgaand effect hebben op het welzijn van medewerkers en hun vermogen om productief en betrokken te blijven.

Vitaliteit (0,4%)

Vitaliteit verwijst naar het energieniveau, de veerkracht en het fysieke welzijn van werknemers. Vitale medewerkers zijn in staat om beter om te gaan met werkdruk en stress. Een gebrek aan vitaliteit kan echter leiden tot vermoeidheid, verminderde prestaties en verzuim. Het bevorderen van een vitale werkcultuur draagt niet alleen bij aan minder verzuim, maar ook aan een hogere productiviteit en betrokkenheid.

Depressieve klachten (0,4%)

Depressieve klachten zijn een andere veelvoorkomende oorzaak van verzuim. Werknemers met depressieve symptomen ervaren vaak een gebrek aan motivatie, weinig energie en gevoelens van hopeloosheid. Deze klachten kunnen niet alleen het welzijn van de werknemer schaden, maar ook de productiviteit en sfeer op de werkvloer beïnvloeden.

Burn-out klachten (0,3%)

Burn-out is een ernstige vorm van uitputting die ontstaat na langdurige blootstelling aan hoge werkdruk zonder voldoende herstel. Werknemers die last hebben van een burn-out ervaren vaak extreme vermoeidheid, cynisme en een verminderd gevoel van competentie. Burn-out klachten hebben een langdurige impact op het herstelproces en de terugkeer naar de werkvloer.

Hoe ga je als werkgever aan de slag?

Het begint met inzicht in de risicofactoren binnen je organisatie. Regelmatig onderzoek naar risicofactoren zoals werkstress, vitaliteit en mentale klachten helpt je hierbij. Door zowel de oorzaken als de kostenstructuur goed te analyseren, kun je gericht maatregelen nemen die het meeste effect hebben op zowel het verzuimpercentage als de bijbehorende kosten.

Business case: de kosten van geen actie

Op basis van onze database hebben we een business case opgesteld. Deze business case is gebaseerd op data uit onze database van vorig jaar en weerspiegelt de situatie van een organisatie in Nederland, niet binnen een specifieke sector. Hoewel de meest impactvolle verzuimfactoren per sector kunnen variëren, biedt deze case een goed overzicht van wat je als werkgever kunt verwachten als er geen actie wordt ondernomen.

De percentages tonen de verwachte stijging van de verzuimkosten voor het opeenvolgende jaar, veroorzaakt door factoren zoals stress, angstklachten, verminderde vitaliteit, depressieve- en burn-out klachten.

Business case van de te verwachten vrzuimkosten voor een Nederlandse werkgever

Bij een verzuimtoename van 2,6% kan dit voor een organisatie van 1000 medewerkers al snel leiden tot een kostenstijging van €1.468.789. Dit onderstreept het belang van preventief ingrijpen en investeren in het welzijn van je medewerkers om zowel de menselijke als de financiële impact van verzuim te beperken.

Benieuwd wat dit voor jouw organisatie betekent? Na een adviesgesprek kunnen onze adviseurs de business case verzuim in jouw organisatie inzichtelijk maken.

Nu actie ondernemen

Wil je de gezondheid van je medewerkers verbeteren en zo verzuim verlagen? Ons PMO biedt laagdrempelig en effectief inzicht in de gezondheid van jouw team. Neem vandaag nog contact op met onze adviseurs en ontdek hoe wij jouw organisatie kunnen helpen om verzuim te verlagen en productiviteit te verhogen.

Loïs Neugebauer
Vrouw die ziek op de bank ligt, oorzaak van verzuim onbekend
17 oktober 2024

De meestvoorkomende oorzaken van verzuim