Vrijblijvend adviesgesprek

Voor een gezonde organisatie

Adviesgesprek aanvragen
12 maart 2024 2 minuten

Regelmatige gezondheidsmetingen: sleutel tot effectief gezondheidsbeleid

Is het welzijn van je medewerkers een prioriteit voor jouw organisatie? Dat is verstandig, want een gezonde medewerkerspopulatie is essentieel voor het succes en de groei van elke organisatie. Maar hoe zorg je ervoor dat je gezondheidsbeleid effectief is op de lange termijn? Het begint allemaal met regelmatige gezondheidsmetingen. In dit artikel ontdek je waarom consistentie hierin van onschatbare waarde is.

Actueel gezondheidsbeleid

Actuele data is essentieel om de gezondheid van je medewerkers op de lange termijn te verbeteren. Door periodieke metingen verzamel je voortdurend waardevolle gegevens over de gezondheid in jouw organisatie.

Met de inzichten uit opeenvolgende metingen kun je het gezondheidsbeleid aanpassen aan de specifieke behoeften van je medewerkers. Deze proactieve benadering zorgt ervoor dat je organisatie altijd voorop blijft lopen en continu verbetert op het gebied van welzijn. Leer van de nulmeting en bekijk wat er bij de volgende meting nog beter kan.

Inhoud bijstellen

Bij het opstarten van de vervolgmeting is het cruciaal om de samenstelling van de nulmeting opnieuw te bekijken. Zijn er nieuwe behoeften bij medewerkers ontstaan? Moet de inhoud worden aangepast aan de veranderende situatie? Wellicht is er zelfs een nieuwe meting beschikbaar, zoals de vragenlijst Gezond door de Overgang.

Uitvoering optimaliseren: Thuis of op Locatie?

Voordat we de meting opstarten bespreken we wat de aanbevolen uitvoering is, maar soms is bijstelling nodig. Bijvoorbeeld, als blijkt dat medewerkers na de nulmeting de thuistest niet hebben willen of kunnen uitvoeren. Door de medewerkers in het vervolg hulp aan te bieden bij de metingen op locatie verhogen we de deelnamegraad. We gaan dan over van de checkbox naar een checkpoint op locatie.

Bij een checkpoint op locatie helpen wij jouw medewerkers door de metingen voor hen uit te voeren.

Effectiviteit van de opvolging meten

Het vergelijken van rapportages van verschillende gezondheidsmetingen stelt je in staat om te beoordelen of genomen acties vruchten hebben afgeworpen. Door resultaten van opeenvolgende metingen te vergelijken, kun je succesvolle acties identificeren en eventuele bijsturing bepalen.

Stel je voor dat je bij de nulmeting hebt ontdekt dat veel medewerkers een te hoog cholesterolniveau hebben. Op basis hiervan heb je acties ondernomen, zoals het aanbieden van voedingsworkshops en het stimuleren van lichaamsbeweging. Bij de volgende meting zie je of het cholesterolniveau van je medewerkers verbeterd is. Dit vergelijkingsproces helpt je om de effectiviteit van je acties te meten en de juiste strategieën te implementeren.

Gezondheid levendig houden onder medewerkers

Door regelmatig gezondheidsmetingen aan te bieden, blijft gezondheid altijd in het vizier van je medewerkers. Het herinnert hen eraan dat hun welzijn van het grootste belang is voor de organisatie. Dit bevordert het bewustzijn van hun gezondheid en stimuleert hen hier verantwoordelijkheid voor te nemen.

Daarnaast helpt het aanbieden van gezondheidschecks een cultuur van openheid en communicatie rondom gezondheid binnen de organisatie te creëren. Medewerkers worden aangemoedigd om te praten over hun gezondheidsuitdagingen en ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is.

Voordelig meerjarencontract

Naast het verbeteren van de gezondheid van je medewerkers, levert een meerjarencontract ook financieel voordeel op voor je organisatie. &niped biedt korting op de diensten wanneer organisaties zich verbinden aan meerjarige contracten voor gezondheidschecks, PMO of PAGO. Profiteer van deze kortingen en bespaar op de totale kosten voor je organisatie.

Aan de slag

Het aanbieden en herhalen van gezondheidsmetingen is niet alleen nuttig voor individuele medewerkers, maar ook voor het succes van je organisatie. Verzamel consistente gegevens, meet de effectiviteit van acties en verbeter de betrokkenheid van medewerkers voor een optimaal gezondheidsbeleid. Dus waar wacht je nog op? Zet de gezondheid van je medewerkers op de eerste plaats. Dat is nog voordelig ook. Plan een adviesgesprek met onze adviseur.

Loïs Neugebauer
Hoge werkdruk veroorzaakt werkstress en zorgt op lange termijn voor risico op burn-out. Bijvoorbeeld wanneer het werktempo, of de -hoeveelheid te hoog liggen.
19 september 2024

Hoge werkdruk: wat is het en kun je het verlagen?