1 december 2016 1 minuut

Hoe gezond vinden we onszelf?

Dagelijks lezen we berichten over de huidige staat van de gezondheid van de gemiddelde Nederlander. Zo zijn we zitkampioen van Europa en haalt slechts een kwart van de bevolking de richtlijnen voor gezonde voeding.* Berichten die niet tot positiviteit stemmen. Maar wat vinden we zelf eigenlijk van onze gezondheid? De Gezondheidscheck zocht het uit!

Wat vinden we zelf van onze gezondheid?
Data van meer dan 20.000 Gezondheidscheck deelnemers werd geanalyseerd. Ruim twee derde (67.5%) van de deelnemers beoordeelt de eigen gezondheid als ‘goed’. Het antwoord ‘zeer goed’ wordt door 11.2% als antwoord gegeven. 19.6% geeft aan de eigen gezondheid ‘niet goed, niet slecht’ te vinden. Enkel 1.7% geeft de eigen gezondheid de beoordeling ‘slecht tot zeer slecht’. We zijn dus over het algemeen vrij tevreden met onze gezondheid.

Gewicht
Over ons gewicht zijn we echter wat minder te spreken. Meer dan de helft (51.4%) geeft aan het eigen gewicht ‘een beetje te zwaar’ te vinden. 11.8% vindt zichzelf zelfs ‘veel te zwaar’. Van de Gezondheidscheck deelnemers vindt 34.4% het eigen gewicht goed. En ook een klein deel vindt zichzelf juist te licht (1.9%).

Voeding
Met het gegeven dat steeds meer mensen overgewicht hebben wordt gezond eten steeds belangrijker, en de aandacht voor de ‘juiste’ voeding steeds groter. Vaak weten we niet hoeveel suiker, vet en zout in de producten zit, en dit blijkt dan ook regelmatig te veel te zijn. Dit¬†resulteert vervolgens in een te hoge energie inname, en uiteindelijk in overgewicht.

Uit het onderzoek van de Gezondheidscheck blijkt dat 48.9% van de deelnemers vindt dat zijzelf gezond eten. Ondanks de recente berichtgeving over suiker vindt slechts 9.5% dat zij teveel suiker nuttigen. Ook vindt 80.1% dat er niet teveel gegeten wordt bij een maaltijd, en zegt 75.5% dat er niet teveel tussendoortjes worden gegeten. Bijna een derde (32,1%) vond van zichzelf dat ze te weinig fruit eten, van groente gaf 12,2% aan dat hier meer van gegeten kon worden.
Willen we dan wel gezonder eten? Dat beantwoordt 55% van de deelnemers met een volmondig ‘ja’.

Bron: RIVM

beheerder