Vrijblijvende Offerte

Voor een gezonde organisatie

Offerte aanvragen
16 mei 2022 3 minuten

Gezonde medewerkers: zo ga je aan de slag

Gezonde en vitale medewerkers zijn productiever, minder snel ziek en hebben meer plezier in hun werk. Iedereen, zowel medewerker als werkgever, heeft er dus baat bij dat we zo lang mogelijk gezond ons werk kunnen uitvoeren. En hoewel een gezonde leefstijl de eigen keuze van de medewerker is, kun je hen hier absoluut bij helpen.

De voordelen van gezonde medewerkers

Los van het persoonlijke belang van een goede gezondheid zijn er ook voordelen op organisationeel niveau. Uit onderzoek van Lex Burdorf, Professor Determinants of Public Health, blijkt namelijk dat gezondheid samenhangt met productiviteit. Onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat stratenmakers met gezondheidsklachten minder werk verrichtten dan collega’s die geen klachten hadden.

Ook uit onderzoek bij een arbodienst bleek dat medewerkers met gezondheidsklachten minder polissen verkochten en minder nieuwe klanten binnenhaalden dan medewerkers die geen gezondheidsklachten ondervonden. Bekijk het webinar met Lex Burdorf over het belang van gezonde medewerkers.

Vitaler en gezonder werken

Uiteindelijk is de medewerker natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn of haar gezonde leefstijl. Toch is er als werkgever genoeg dat je kan doen om hen hierbij te helpen. Door bewustzijn te creëren en de juiste tools te bieden om aan de slag te gaan.

Hoe weet je of je gezond bent?

Werken aan gezonde medewerkers start met inzicht. Een gezondheidscheck of PMO laat zien welke gezondheidsfactoren verbeterd kunnen worden. De medewerker krijgt individueel inzicht en advies. Voor de organisatie wordt het duidelijk hoe zij de medewerkers hierin kunnen ondersteunen.

Stimuleren gezondheid medewerkers

Na het verzamelen van inzicht kun je gaan kijken hoe je de gezondheid van jouw medewerkers kunt stimuleren. Hierbij hou je enkele basisprincipes aan. Het belang hiervan blijkt uit onderzoek binnen de gedragswetenschappen.

1.     Zorg dat gezond gedrag de makkelijkste keuze is

Door gezonde opties als makkelijke keuze aan te bieden help je medewerkers om gezond te kiezen. Denk aan kleine veranderingen op de werkvloer, die zorgen voor een gezonde werkplek. Bijvoorbeeld door fruit en groente in de kantine vooraan te plaatsen. Een andere manier om gezond gedrag laagdrempelig te maken is het aanbieden van een sportabonnement of vitaliteitsbudget. Zo haal je een belangrijke financiële drempel weg voor de medewerkers.

Stimuleren gezondhe medewerkers met een sportabonnement

2.     Maak gezond gedrag aantrekkelijk

Ook belangrijk is dat het gezonde gedrag aantrekkelijk is. Bijvoorbeeld door gamification toe te passen. Een mooi voorbeeld hiervan is de serious game JOYN ME. Met spelelementen wordt kennis gedeeld en gezond gedrag beloond. Fijne bijkomstigheid: de game, die in teamverband wordt gespeeld, sluit ook aan bij het volgende principe: de sociale norm.

3.     Bouw aan sociale normen

Goed voorbeeld doet volgen. Door vanaf de start ambassadeurs te hebben zet je de sociale norm in. Ambassadeurs starten bijvoorbeeld eerder met de gezondheidsinitiatieven. Zij zijn koploper en daarmee een voorbeeld en aanspreekpunt voor anderen. Zo kunnen zij de rest enthousiasmeren mee te doen.

Ook onderling werkt het motiverend om te weten dat anderen met het onderwerp bezig zijn. Door het samen te doen blijf je elkaar (ook onbewust) motiveren. Zo helpen medewerkers elkaar gezonder te worden.

Wil je meer weten over de gedragsprincipes die schuil gaan achter gezond gedrag en hoe je de gezondheid van medewerkers kunt stimuleren? In het webinar over de principes van gedragsverandering legt Joanne Reinhard, expert in gedragswetenschappen, je hier alles over uit.

De stille overwinning

Je weet nu waar je op moet letten bij het werken aan een gezonde organisatie. Wellicht denk je nu: wat simpel eigenlijk! Dat klopt. Gezondheidswinst zit hem in kleine aanpassingen. Door iets voor veel mensen met een klein gezondheidsrisico te doen bereik je meer dan wanneer je focust op de hoge gezondheidsrisico’s van slechts een paar mensen. Dit wordt ook wel de Preventieparadox genoemd.

Preventie door kleine aanpassingen in bijvoorbeeld voeding of beweging bereikt op de lange termijn namelijk meer. Het lastige hierbij is dat resultaten niet direct zichtbaar zijn. Preventie is een stille overwinning: Het effect zal blijken op grote schaal.

Verder leren?

Nu heb je basiskennis over het belang van gezonde medewerkers en hoe je medewerkers kunt stimuleren aan hun gezondheid te werken. Ben je nieuwsgierig geworden naar meer? Bekijk dan onze webinars. Hier gaan we in drie delen nóg dieper in op het belang van-, en de weg naar gezonde medewerkers.

Webinars over het belang van- en werken aan gezonde medewerkers

 

Loïs Neugebauer