15 juli 2016 2 minuten

Een gezonde omgeving, een gezond lichaam?

Is ons overgewicht alleen onszelf toe te rekenen? Als we Foodwatch mogen geloven zijn er nog andere factoren die meespelen. ‘Als consument word je op elke hoek van de straat verleid tot het eten van junkfood. Deze obesogene omgeving (een omgeving die mensen stimuleert om te veel te eten en daarnaast te weinig te bewegen) is een sterke drijfkracht achter de obesitasepidemie.’ Als een van de oplossingen tegen de huidige toename in zwaarlijvigheid noemt Foodwatch het aanpassen van deze omgeving: duidelijkere etiketten en een lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel.

Gezonde keus stimuleren
Maar als de omgeving wel mee werkt, maken we dan ook onbewust een gezondere keuze? Dit is de hoofdvraag van de studie waar Gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema zich momenteel over buigt. De Vrije Universiteit Amsterdam onderzocht de afgelopen twaalf weken in dertig bedrijfskantines hoe we onbewust gezondere keuzes kunnen maken.
Velema paste in de helft van de restaurants dingen aan die het makkelijker maken om voor een gezondere lunch te kiezen. Hierbij kan gedacht worden aan het minder aanbieden van frituur, en op de dagen dat de kroketten er wel lagen waren deze duurder dan normaal. Ook waren er meer gezondere producten te krijgen. Gezondere broodjes, salades en vleeswaren lagen vooraan. In de andere helft van de restaurants veranderde ze niks. Vervolgens onderzocht ze of mensen in de eerste restaurants andere keuzes maken. “Uit onderzoek weten we dat spullen waar je meer moeite voor moet doen, bijvoorbeeld dat je er echt voor in de koeling moet hangen, minder verkocht worden”, zegt Velema. “We proberen dus mensen te stimuleren en te helpen een gezondere keuze te maken.”

Weerstand
Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de werknemers vindt dat de werkgever moet zorgen voor gezond eten tijdens de pauze en zou het waarderen als er meer gezond eten wordt aangeboden. * Velema ondervond echter veel weerstand bij het vinden van bedrijfskantines, veelal gelegen in fabrieken. ”De snacks daar weghalen en duurder maken, betekent echt opstand. Dat bedrijf wilde dus niet meewerken.” Sowieso is het niet verstandig om al het ongezonde eten van het menu te halen, zo zegt de onderzoekster. “Dat werkt heel betuttelend en dat accepteren mensen niet. Het idee is echt dat mensen een duwtje in de gezonde richting krijgen, doordat er meer gezonder eten ligt en het prominenter ligt.”

Helaas moet er nog even gewacht worden op de resultaten; deze verwacht Velema aan het einde van het jaar te publiceren.

* Bron: Convenant Gezond Gewicht

Mireille Besseling