Vrijblijvend Adviesgesprek

Voor een gezonde organisatie

Adviesgesprek aanvragen
16 maart 2022 1 minuut

De nierfunctie: data in de spotlight

Ben jij je bewust van het belang van gezonde nieren? Je nieren filteren afvalstoffen uit je bloed. Wanneer deze niet goed werken hopen de afvalstoffen zich op in je lichaam. Door een gezonde leefstijl aan te houden kan de nierfunctie beter zijn werk blijven doen. Welke groepen lopen een significant hoger risico op een verstoorde nierfunctie? En welke gezondheidsfactoren spelen hierin een rol? Bekijk de infographic onderaan deze pagina.

Mogelijke oorzaken van nierproblemen

Leefstijl

Leefstijl is geen directe oorzaak van nierschade, maar speelt wel een belangrijke rol. Zo worden bijvoorbeeld ook andere leefstijlziekten, zoals hart- en vaatziekten en obesitas in verband gebracht met nierschade.

Er zijn verschillende leefstijlfactoren die een rol spelen bij het voorkomen van nierproblemen. Voldoende beweging kan bijvoorbeeld helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het verminderen van de bloeddruk, waardoor het risico op nierproblemen wordt verlaagd. Ook een gezond dieet, met voldoende groenten en fruit, weinig zout en suiker, en voldoende water, kan bijdragen aan een gezonde nierfunctie.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te slapen en stress te verminderen. Chronische stress en slaaptekort kunnen namelijk een negatief effect hebben op de bloeddruk en het risico op nierproblemen hiermee verhogen.

Andere oorzaken

Hoewel leefstijlfactoren een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van nierproblemen, zijn er ook andere factoren die van invloed kunnen zijn. Bijvoorbeeld erfelijke aanleg en het gebruik van bepaalde medicijnen. Het is dus belangrijk om een gezonde leefstijl te hanteren, maar ook om de nierfunctie te controleren, vooral op latere leeftijd.

Preventie van nierproblemen

Het is belangrijk om bewustwording te creëren over het belang van gezonde nieren. Vaak worden nierproblemen pas ontdekt in een vergevorderd stadium, wanneer de schade aan de nieren al groot is en behandeling moeilijker is.

Door meer te praten over het belang van gezonde nieren en de mogelijke preventie, maar ook het inzetten van gerichte interventies en het stimuleren van een gezonde leefstijl kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen gezonde nieren hebben en houden.

Dit zegt onze data over de nierfunctie

Meer weten? De Nierstichting vertelt over de relatie tussen leefstijl en de nierfunctie.

Loïs Neugebauer