22 augustus 2024 3 minuten

Voorkom burn-out als werkgever

Als werkgever wil je natuurlijk dat je team niet alleen goed presteert, maar zich ook goed voelt. Toch komt burn-out steeds vaker voor, en dat kan zowel voor je medewerkers als voor jouw organisatie grote gevolgen hebben. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om burn-out te voorkomen en een gezonde, positieve werkomgeving te creëren. In deze blog lees je hoe je je medewerkers hierin kunt ondersteunen.

Wat is een burn-out?

Burn-out is een toestand waarin iemand zich volledig opgebrand voelt, zowel fysiek als mentaal. Dit gebeurt vaak wanneer iemand langdurig onder druk staat en geen tijd heeft om echt tot rust te komen. Je kunt het zien als een batterij die volledig leeg is en niet meer oplaadt.

Burn-out ontstaat natuurlijk niet uit ‘zomaar’. Vaak is er een samenloop van omstandigheden waardoor de draaglast te zwaar wordt. Of je nu te maken hebt met stress op het werk, problemen thuis, of een combinatie van beide—burn-out sluipt erin zonder dat je het doorhebt.

Wanneer de bron voornamelijk rust op belastende psychosociale risicofactoren in het werk – dat wil zeggen voor meer dan 50% –, wordt burn-out gezien als beroepsziekte.

Burn-out klachten op de werkvloer

Een burn-out is te voorkomen wanneer je de signalen vroegtijdig herkent. Misschien merk je dat een medewerker steeds vaker ziek is, zich terugtrekt, of gewoon niet meer zo enthousiast lijkt. Hier zijn een paar dingen om op te letten:

  • Moeite met concentreren. De medewerker is vaak afgeleid en heeft moeite om zich op een taak te richten.
  • Vermoeidheid. De medewerker slaapt slecht, gaapt vaak, en komt futloos over.
  • Verandering in houding. Er is merkbaar meer cynisme of een negatieve houding tegenover het werk.
  • Verminderde productiviteit. De medewerker maakt vaker fouten of verzet minder werk dan normaal.
  • Sociale terugtrekking. De medewerker is minder sociaal en houdt zich vaker afzijdig van collega’s.

Burnout kent veel verschillende klachten. Hier kun je op letten.

De impact van burn-out op jouw organisatie

Burn-outs hebben niet alleen een negatieve invloed op de medewerker, maar ook op jouw organisatie als geheel. Het leidt tot verminderde productiviteit, verhoogd verzuim en een hoger verloop van medewerkers. Met hoge verzuimkosten en kosten voor vervanging van personeel tot gevolg.

Hoe kun je burn-out bij je medewerkers voorkomen?

Het liefst doet deze situatie zich natuurlijk helemaal niet voor. Hoewel burn-out preventie deels de verantwoordelijkheid is van de medewerker, draag je ook als werkgever verantwoordelijkheid voor. Om burn-out te voorkomen is het belangrijk een werkomgeving te creëren waar je medewerkers zich gesteund voelen. Hier zijn een paar simpele stappen die je kunt nemen:

Zorg voor een goede balans tussen werk en privé

Moedig je medewerkers aan om na werktijd echt los te komen van hun werk. Misschien kun je flexibele werktijden aanbieden of hybride werken mogelijk maken, zodat ze hun werk beter kunnen afstemmen op hun privéleven.

Wees een betrokken leidinggevende

Laat zien dat je je medewerkers waardeert. Dit kan door gewoon even te vragen hoe het met ze gaat of door hun harde werk te erkennen. Zorg voor voldoende middelen en ondersteuning op het gebied van stressmanagement.

Stimuleer een gezonde levensstijl

Moedig medewerkers aan om gezond te leven, bijvoorbeeld door regelmatig bewegen en voldoende rust te bevorderen. Onderzoek toont aan dat werknemers die regelmatig bewegen minder kans hebben op burn-out.

Regelmatige lichaamsbeweging helpt stress verminderen burn-out voorkomen.

Monitor de werkdruk

Zorg ervoor dat je team niet structureel te veel werk op hun bord krijgt. Overweeg het gebruik van een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) om de werkdruk en vroege tekenen van stress en vermoeidheid in kaart te brengen. Dit stelt je in staat om tijdig in te grijpen en maatregelen te nemen om de mentale gezondheid te verbeteren.

Wat als een medewerker tekenen van burn-out vertoont?

Als je merkt dat een medewerker tekenen van een burn-out vertoont, is het belangrijk om het gesprek op een open en ondersteunende manier aan te gaan. Vraag simpelweg hoe het met hen gaat en hoe ze zich voelen, zonder direct in te gaan op de aard van hun klachten.

Realiseer je dat er vaak schaamte meespeelt; luister goed en bied een veilige ruimte waarin ze zich vrij voelen om te delen waar ze moeite mee hebben. Dit helpt niet alleen om vertrouwen op te bouwen, maar geeft je ook de kans om samen te kijken hoe je hen het beste kunt ondersteunen.

 

Relevante diensten

Preventief medisch onderzoek van &niped

Loïs Neugebauer