De bevlogenheid van jouw medewerkers vergroten
Bevlogen medewerkers zetten vaak nét dat stapje extra. Dat is erg waardevol voor jou als werkgever. Maar hoe zorg je voor bevlogenheid in de organisatie? In dit blog lees je wat de betekenis van bevlogenheid is, hoe je het meet en vooral: hoe je als werkgever de bevlogenheid van je medewerkers kunt vergroten. Want bevlogen medewerkers, daar wil je als organisatie absoluut mee aan de slag!
Wat is bevlogenheid?
Bevlogenheid betekent dat medewerkers vol passie en energie hun werk uitvoeren. Ze voelen zich betrokken bij de organisatie en gaan helemaal op in hun werk. Dit leidt tot een hoge mate van voldoening een positiviteit. Het ontstaat wanneer je werk goed aansluit bij je waarden, talenten en passie. Jouw intrinsieke motivatie komt naar boven. Bevlogenheid heeft daarom een positieve invloed op arbeidsprestaties.
Het belang van bevlogenheid
Bevlogenheid is ontzettend belangrijk, zowel voor de organisatie als voor de medewerker. Laten we een aantal positieve effecten bekijken:
Voor de organisatie:
- Bevlogen medewerkers zijn productiever en leveren betere prestaties
- Ze verzuimen minder en zijn minder vaak ziek
- Bevlogenheid verlaagt personeelsverloop en verhoogt de retentie van talentvolle medewerkers
- Klanttevredenheid en service verbeteren door bevlogen medewerkers
- Innovatie en creativiteit worden gestimuleerd
Voor de medewerker:
- Meer plezier, voldoening en zingeving in het werk
- Meer energie, toewijding en betrokkenheid
- Minder stress en betere balans werk-privé
- Persoonlijke ontwikkeling en groei
- Meer veerkracht en optimisme
Kortom, bevlogen medewerkers zorgen voor een echte boost in de sfeer en prestaties van jouw organisatie.
Hoe meet je bevlogenheid?
Er zijn verschillende manieren om de bevlogenheid van medewerkers te meten. De meest gebruikte methode is via een vragenlijst of enquête. Hiermee kun je op een gestructureerde manier informatie verzamelen over hoe bevlogen medewerkers zich voelen. Zo’n vragenlijst kun je bijvoorbeeld aan jouw PMO toevoegen.
Utrechtse Bevlogenheidsschaal (UBES)
Een veelgebruikte vragenlijst is de Utrechtse Bevlogenheidsschaal (UBES). De UBES meet bevlogenheid aan de hand van drie kernaspecten: absorptie, toewijding en vitaliteit.
Toewijding
Toegewijde medewerkers voelen zich betrokken bij de organisatie en hun werk. Het werk inspireert je en geeft het gevoel dat je iets zinvols doet. Kenmerkend voor toewijding is dat je wilt excelleren in je werk en er helemaal voor gaat.
Absorptie
Absorptie wil zeggen dat je met plezier helemaal opgaat in je werk. Je kunt je goed concentreren, de tijd gaat snel voorbij en andere dingen worden vergeten; ook wel bekend als flow.
Vitaliteit
Wanneer je vitaal bent ervaar je een gevoel van energie en veerkracht. Vitale medewerkers hebben de drive om door te zetten, ook bij tegenslagen.
Door medewerkers regelmatig een vragenlijst in te laten vullen, kun je de ontwikkeling van bevlogenheid goed monitoren. Andere methoden zijn interviews, focusgroepen of dagboekstudies. Hiermee krijg je kwalitatieve inzichten over hoe medewerkers hun werk ervaren, maar let wel op dat subjectiviteit een rol kan spelen. Een vragenlijst, zoals de UBES, zal een completer beeld van de hele organisatie geven, op basis van kwantitatieve data. Je kunt natuurlijk verschillende methoden combineren voor the best of both worlds.
Factoren die bevlogenheid op het werk beïnvloeden
Bevlogenheid wordt beïnvloed door verschillende factoren. Belangrijke voorbeelden zijn:
Werkkenmerken
Kenmerken van het werk zelf spelen een grote rol in bevlogenheid. Werkzaamheden die uitdagend en gevarieerd zijn, waarbij je autonomie hebt en je talenten kunt ontwikkelen, bevorderen bevlogenheid. Ook een prettige werksfeer en goede relaties met collega’s zijn belangrijk.
Leiderschap
Een leidinggevende die vertrouwen geeft, inspireert en ruimte biedt voor ontwikkeling, kan bevlogenheid stimuleren. Daarentegen kan een controlerende stijl van leidinggeven juist demotiverend werken. Zorg voor een leider die oog heeft voor het individu.
Persoonlijkheid
Iemands persoonlijkheid speelt ook mee in bevlogenheid. Mensen die optimistisch, veerkrachtig en proactief zijn, zijn vaak meer bevlogen in hun werk. Ook iemands waarden, motivatie en talenten zijn bepalend voor bevlogenheid.
Vergroten van bevlogenheid
Bevlogenheid in organisaties kan op verschillende manieren vergroot worden. We geven je een paar praktische tips:
- Bied uitdagende werktaken – Zorg dat medewerkers werkzaamheden krijgen die bij hun competenties passen en hen uitdagen om zich verder te ontwikkelen. Dit verhoogt de betrokkenheid.
- Stimuleer autonomie – Laat medewerkers zoveel mogelijk zelf de inhoud en planning van hun werk bepalen. Autonomie is een belangrijke voorspeller van bevlogenheid.
- Faciliteer ontwikkeling – Bied mogelijkheden voor opleidingen, training en loopbaanpaden. Persoonlijke ontwikkeling motiveert medewerkers.
- Geef waardering – Waardeer de inzet van je medewerkers met complimenten, en andere blijken van erkenning. Dit versterkt hun gevoel van betekenisvol werk.
- Creëer verbinding – Zorg voor een open sfeer waarin collega’s met elkaar verbonden zijn. Organiseer teambuildingsactiviteiten om de onderlinge band te versterken.
- Toon het goede voorbeeld – Als leidinggevende heb je een belangrijke invloed op de sfeer en betrokkenheid. Toon zelf bevlogenheid en passie voor het werk.
Door deze tips toe te passen, kun je als werkgever de bevlogenheid van je medewerkers vergroten. Dit leidt tot meer werkplezier, betere prestaties en minder verzuim. Investeren in bevlogen personeel loont dus!
Hoe bevlogen zijn jouw medewerkers?
Wil je inzicht in de bevlogenheid van jouw medewerkers? Dat kan met onze module Gezond aan het werk in het PMO. Je krijgt daarmee niet alleen inzicht in bevlogenheid middels de UBES vragenlijst, maar in ook de Workability Index (WAI), Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en Fysieke werkbalans. Laat ons team je adviseren.