Vrijblijvende Offerte

Voor een gezonde organisatie

Offerte aanvragen
19 maart 2021 2 minuten

Help jouw medewerkers aan een frisse start van de dag

Ongeveer een derde van je leven breng je slapend door. Behoorlijk wat. Slaap is, net als voeding, een eerste levensbehoefte. Toch lijkt het vanzelfsprekender om aandacht te steken in andere leefstijlfactoren wanneer je een positief verschil wil maken in je gezondheid. We letten op ons eten, onze beweging… maar aandacht voor betere slaap blijft achter. Door bewustzijn te creëren rond dit onderwerp kun je een groot verschil maken in de preventieve gezondheid van jouw medewerkers, en daarmee in de gezondheid van jouw organisatie.

Waarom goede slaap zo belangrijk is

Een op de vijf Nederlanders slaapt slecht. De helft van de mensen die slecht slapen worden daardoor belemmerd in hun dagelijkse functioneren. Na één nacht slecht slapen ervaar je vaak al de nadelen ervan. Je hebt bijvoorbeeld moeite om je te concentreren, een slecht humeur of je bent vergeetachtig. Deze klachten zorgen voor een lagere productiviteit en verhogen de kans op uitval. Al helemaal wanneer slecht slapen langer voortduurt dan een nachtje. Ook is slaaptekort in verband gebracht met het ontstaan van ziekten zoals diabetes type II, coronaire hartziekten en depressie.

Wat gebeurt er terwijl je slaapt?

Wanneer je slaapt kan het lichaam zich ontspannen en herstellen van wat je die dag hebt meegemaakt. Alle indrukken die zijn achtergelaten worden verwerkt. Daarbij nemen stresshormonen af. Er ontstaan meer groeihormonen en je lichaam maakt nieuwe cellen aan. Ook worden er ontstekingsbevorderende eiwitten aangemaakt die helpen het immuunsysteem te reguleren, zoals cytokines. Deze eiwitten stimuleren de aanmaak van afweerstoffen waardoor infecties en ontstekingen bestreden worden. Kortom, wanneer je slaapt is je lichaam zich aan het opfrissen om de volgende dag weer vol kracht te kunnen starten.

Het belang van een goede nachtrust blijkt uit veel onderzoeken

Investeren in slaap

Als werkgever ben je dus ook gebaat bij de goede nachtrust van jouw medewerkers. Door bewustzijn te creëren rondom het onderwerp kun je medewerkers stimuleren hun slaapkwaliteit te verhogen. Zo neemt de kans op uitval gerelateerd aan slaaptekort af.

&niped biedt de mogelijkheid de Persoonlijke Gezondheidscheck uit te breiden met onze slaapmodule. De slaapmodule geeft medewerkers inzicht in hun slaapkwaliteit, zodat zij weten hoe ze goed uitgerust en fit aan elke werkdag kunnen beginnen. Als werkgever kun je op macroniveau inzicht krijgen in de slaapkwaliteit en hoe daaraan gerelateerde aspecten als onregelmatig werktijden ervaren worden. De module gaat onder andere in op de vragen:

  • Hoe zit het met vermoeidheid en andere slaapaandoeningen?
  • Kunnen medewerkers voldoende herstellen?
  • Worden medewerkers voldoende gecompenseerd wanneer zij onregelmatige werktijden werken?
  • Hoe ervaren medewerkers de werktijden?

 


Volg ons op LinkedIn en blijf op de hoogte van onze nieuwe ontwikkelingen.

Loïs Neugebauer