Vraag nu een vrijblijvende offerte aan

Voor een gezonde organisatie

Offerte aanvragen
14 november 2022 2 minuten

Een gezonde werkdag begint met een goede nachtrust

Ongeveer een derde van je leven breng je slapend door. Behoorlijk wat. Slaap is, net als voeding, een eerste levensbehoefte. Toch lijken we ons vaker bezig te houden met andere leefstijlfactoren om onze gezondheid en inzetbaarheid te verbeteren. We letten op ons eten, onze beweging… maar ook slaap verdient de nodige aandacht.

Waarom goede slaap zo belangrijk is

Eén op de vier Nederlanders slaapt slecht, blijkt uit onze data. De helft van de mensen die slecht slapen worden daardoor belemmerd in hun dagelijkse functioneren.

Na één nacht slecht slapen ervaar je vaak al de nadelen ervan. Je hebt al snel moeite om je te concentreren, of je bent vergeetachtig. Deze klachten zorgen voor een lagere productiviteit en verhogen de kans op uitval. Laat staan wanneer een slechte nachtrust langer aanhoudt dan één nacht.

Één op de vier Nederlanders slaapt slecht, en nog meer data over slaap in Nederland.

Wist je dat slaaptekort zelfs in verband is gebracht met het ontstaan van ziekten, zoals diabetes type II en coronaire hartziekten?

Mentale gezondheid

Goed slapen is niet alleen essentieel voor je fysieke gezondheid, maar speelt ook een cruciale rol in hoe je je mentaal voelt. Als je regelmatig te weinig slaapt, kan dat je emotionele veerkracht uitputten en je kwetsbaarder maken voor problemen zoals burn-out, depressie en angstklachten.

Wanneer je niet genoeg rust krijgt, heeft je brein simpelweg niet de kans om zich te herstellen van de stress van de dag. Dit kan ervoor zorgen dat je je sneller uitgeput voelt, minder goed met tegenslagen om kunt gaan, en vaker last hebt van sombere of angstige gevoelens. Daarom is het zorgen voor een goede nachtrust niet zomaar iets dat je erbij doet; het is een belangrijke manier om je mentale gezondheid te beschermen en je energiek en veerkrachtig te blijven voelen.

Wat gebeurt er terwijl je slaapt?

Wanneer je slaapt kan het lichaam zich ontspannen en herstellen van wat je die dag hebt meegemaakt. Alle indrukken die zijn achtergelaten worden verwerkt. Daarbij nemen stresshormonen af. Deze processen helpen je de volgende dag weer tot de juiste inzichten te komen, patronen te herkennen, tunnelvisie te voorkomen en om tot innovatieve en creatieve ideeën te komen.

Ook op fysiek gebied gebeurt er veel terwijl je slaapt. Zo ontstaan er meer groeihormonen en je lichaam maakt nieuwe cellen aan. Ook worden er ontstekingsbevorderende eiwitten aangemaakt die helpen het immuunsysteem te reguleren, zoals cytokines. Deze eiwitten stimuleren de aanmaak van afweerstoffen waardoor infecties en ontstekingen bestreden worden.

Kortom, wanneer je slaapt is je lichaam zich aan het opfrissen om de volgende dag weer vol mentale- en fysieke kracht te kunnen starten.

Het belang van een goede nachtrust blijkt uit veel onderzoeken

Investeren in slaap

Als werkgever ben je dus ook gebaat bij de goede nachtrust van jouw medewerkers. Door bewustzijn te creëren rondom het onderwerp kun je medewerkers stimuleren hun slaapkwaliteit te verhogen. Zo neemt de kans op uitval gerelateerd aan slaapproblemen af.

&niped biedt de mogelijkheid de Persoonlijke Gezondheidscheck uit te breiden met onze slaapmodule. De slaapmodule geeft medewerkers inzicht in hun slaapkwaliteit, zodat zij weten hoe ze goed uitgerust en fit aan elke werkdag kunnen beginnen. Als werkgever ontvang je op macroniveau inzicht in de slaapkwaliteit en hoe daaraan gerelateerde aspecten als onregelmatig werktijden ervaren worden. De module gaat, onder andere, in op de onderwerpen:

  • Hoe zit het met vermoeidheid en andere slaapaandoeningen?
  • Kunnen medewerkers voldoende herstellen?
  • Worden medewerkers voldoende gecompenseerd wanneer zij onregelmatige werktijden werken?
  • Hoe ervaren medewerkers de werktijden?

Door aan de slag te gaan met dit onderwerp kun je een groot verschil maken in de preventieve gezondheid van jouw medewerkers, en daarmee in de gezondheid van jouw organisatie.

 

Relevante diensten

Loïs Neugebauer
Hoge werkdruk veroorzaakt werkstress en zorgt op lange termijn voor risico op burn-out. Bijvoorbeeld wanneer het werktempo, of de -hoeveelheid te hoog liggen.
19 september 2024

Hoge werkdruk: wat is het en kun je het verlagen?