Gratis adviesgesprek

Plan een vrijblijvend adviesgesprek onze adviseur

Inplannen
2 juli 2024 4 minuten

8 Tips voor vitaliteit op de werkvloer [TIPS]

Slechts 63% van de Nederlanders voelt zich vitaal. Dat blijkt uit data van ruim 48.000 deelnemers aan de Persoonlijke Gezondheidscheck in 2023. Een vitale werkplek draagt niet alleen bij aan het individuele geluk van medewerkers, maar verhoogt ook de algehele prestaties van een organisatie. Medewerkers die zich goed voelen en vol energie zitten, zijn namelijk productiever en gemotiveerder. Maar hoe creëer je dan zo’n werkomgeving? Hieronder geven we je uitgebreide tips om de vitaliteit op de werkvloer te verhogen.

Voordat we de tips induiken: wat is vitaliteit op de werkvloer?

Vitaliteit op de werkvloer verwijst naar de energie die werknemers voelen tijdens hun werk. Het bestaat uit verschillende dimensies:

  • Fysiek: Goede lichamelijke gezondheid en voldoende beweging.
  • Mentaal: Een heldere geest en het vermogen om met stress om te gaan.
  • Emotioneel: Gevoelens van tevredenheid en stabiliteit.
  • Sociaal: Goede relaties en een gevoel van verbondenheid met collega’s.

Het is belangrijk om vitaliteit op de werkplek te zien als een holistisch concept dat bijdraagt aan zowel persoonlijke- als professionele groei van jouw medewerkers. Het doel van de tips die we met je delen is dan ook om een werkomgeving te creëren waar werknemers zich energiek, gemotiveerd en betrokken voelen.

Tips om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren

1. Richt je op gezondheid in plaats van ziekte

In Nederland zijn we vooral reactief bezig met gezondheid. Dat betekent dat onze zorg zich met name richt op het bestrijden van klachten en ziekten. Het probleem hiervan is dat de zorg- en bedrijfskosten daardoor juist alleen maar stijgen. Om die reden is het beter vooral proactief aan de slag te gaan met onze gezondheid én die van onze medewerkers. Uit onderzoek blijkt dat juist zo’n preventieve aanpak het ziekteverzuim op de werkvloer terug laat dringen.

2. Help medewerkers verantwoordelijkheid te nemen voor hun vitaliteit

Een van de belangrijkste stappen om vitaliteit op de werkvloer te verbeteren, is om medewerkers actief te betrekken bij hun eigen welzijn. Moedig hen aan om verantwoordelijkheid te nemen, want instrinsieke motivatie is een belangrijke succesfactor. Geen medewerker is hetzelfde. Zoek daarom van tevoren uit waar je jouw medewerkers mee aanspreekt en wat hen energie geeft. Maar zoek ook uit waar de mogelijke weerstanden liggen. 

Bij &niped benadrukken we vaak: Het is aan werkgevers om te faciliteren; aan medewerkers om te willen en kunnen. Het ‘willen en kunnen’ stimuleer je door medewerkers te voorzien van de middelen en flexibiliteit om aan hun welzijn te werken. En wat zij écht nodig hebben weten zij als geen ander. Houdt dus rekening met de specifieke behoeften van je medewerkers door hen te betrekken bij het onderwerp.

Tips om werkgevers te helpen faciliteren in meer vitaliteit op de werkvloer

3. Werk aan vitaliteitsbeleid

Een effectief vitaliteitsbeleid is de basis voor een gezonde werkplek. Zo’n beleid kan verschillende aspecten omvatten, zoals richtlijnen voor gezonde voeding op het werk, fysieke activiteiten en mentale ondersteuning. Het is natuurlijk de bedoeling dat dit beleid niet alleen op papier staat, maar geïntegreerd wordt in de bedrijfscultuur. Zorg er dus ook voor dat leidinggevenden zelf het juiste voorbeeld geven en in gesprek blijven met hun medewerkers over wat zij nodig hebben.

4. Beweging en ontspanning

In Nederland zijn we zitkampioen van Europa! Geen prijs om trots op te zijn. Half Nederland zit te werken, we zitten te eten en zitten er ’s avonds van bij te komen op de bank. Als werkgever kun je hier echt een groot verschil in maken. Stimuleer medewerkers om te bewegen door sta-bureaus aan te bieden en korte wandelingen gedurende de werkdag aan te moedigen. Deze wandelingen helpen bovendien, net als mindfulness of ademhalingsoefeningen, om stress te verminderen en de focus te verbeteren.

5. Stressmanagement

Stress is een van de grootste vijanden van vitaliteit op de werkvloer. Houd veelvoorkomende stressfactoren zoals hoge werkdruk, onduidelijke verwachtingen in de gaten. Bied oplossingen voor stressmanagement, zoals time management trainingen en mogelijkheden voor flexibele werktijden. Zorg ook voor een open communicatiecultuur waarin medewerkers hun zorgen of knelpunten kunnen uiten, zodat je samen naar oplossingen kunt zoeken.

6. Nudge medewerkers naar gezonde keuzes

Nudging is een motivatietechniek uit de gedragspsychologie waarbij je mensen onbewust een zetje geeft richting het positieve gedrag. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van ‘gezonde snoeppotten’: in plaats van een ouderwetse snoeppot kies je voor een schaal met fruit, of bakjes noten. De impuls om te snoepen wordt zo een stuk kleiner. Hier lees je meer over in ons artikel over nudge-technieken.

Aankondiging over de gezondheidscheck richting medewerkers via whatsapp

7. Stimuleer gesprekken over vitaliteit

Sociale interacties en emotionele steun spelen een belangrijke rol in de vitaliteit van medewerkers. Zorg voor een ondersteunende werkomgeving waarin collega’s elkaar helpen en aanmoedigen. Organiseer teambuildingactiviteiten en sociale evenementen om de teambinding te versterken.

Geef medewerkers vooral ook de ruimte om hun gevoelens en ervaringen te delen, en bied indien nodig professionele ondersteuning aan. De juiste communicatie kan medewerkers aanmoedigen om gezondere gewoonten aan te nemen. Bijvoorbeeld de persoonlijke adviezen die voortkomen uit de gezondheidscheck.

8. Vitaliteit meten

Als je inzicht hebt in de vitaliteit van je medewerkers weet je waar verbeteringen mogelijk zijn. Gebruik instrumenten zoals de Utrechtse Bevlogenheidsschaal (UBES) en Preventief Medisch Onderzoek (PMO) om de vitaliteit van je medewerkers te evalueren. Deze tools helpen je om inzicht te krijgen in de huidige stand van zaken. Doordat je weet wat jouw medewerkers nodig hebben kun je budgetten efficiënt inzetten. Je weet immers aan welke knoppen je moet draaien om de vitaliteit te verhogen.

Tijd om aan de slag te gaan

Een gezonde en productieve werkplek bereik je niet zomaar. Door te investeren in de vitaliteit van medewerkers kom je een flink eind. Door deze tips voor vitaliteit op de werkvloer toe te passen zal je de algehele vitaliteit op de werkvloer zien verbeteren. Vergeet niet om regelmatig de voortgang te meten en bij te sturen waar nodig; je organisatie zal nooit stilstaan. Wil je meer weten over hoe je vitaliteit op de werkvloer kunt verbeteren? Plan dan een adviesgesprek in en we bekijken samen hoe wij je verder kunnen helpen.

Gratis whitepaper

Wil je meer tips en gedetailleerde informatie over een succesvolle aanpak van een integraal gezondheidsbeleid? Download dan de whitepaper “Integraal gezondheidsbeleid op de werkvloer” en verhoog de vitaliteit in jouw organisatie.

 

 

 

Loïs Neugebauer