Vrijblijvende Offerte

Voor een gezonde organisatie

Offerte aanvragen
6 maart 2020 1 minuut

De Bakkersbranche biedt de Persoonlijke Gezondheidscheck aan

Stichting Sociaal Fonds Bakkersbedrijf zet de Persoonlijke Gezondheidscheck in bij de ruim 2000 bakkersbedrijven om meer te weten te komen over de belastbaarheid van bakkers door het hele land. De data-gedreven aanpak geeft inzicht in de meest voorkomende gezondheidsrisico’s in de branche. Hieruit zal onder andere duidelijk worden welke factoren bijdragen aan verzuim en welke een rol spelen bij verlaagde productiviteit. Zowel op regionaal- als bedrijfsniveau schetsen de uitslagen van de check een gedetailleerd beeld van de interventiebehoeftes. Op basis van deze informatie zullen we het gesprek aan gaan om deze behoeftes af te stemmen, met het streven naar een gezonde(re) branche.

Wij spraken Tineke Rens, Coördinator Veilig en Gezond in het Bakkersbedrijf, over de samenwerking. Zij vertelt: ,,We hebben gemerkt dat er vanuit sommige bakkersbedrijven vraag is naar instrumenten om de werknemers te ondersteunen in hun gezondheid, maar tasten eigenlijk in het duister wat betreft de precieze behoefte. In de aanpak hiervan liepen wij er tegenaan dat het organisatorisch niet echt haalbaar is om het MKB voor een periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek naar een vaste locatie te laten komen. Er wordt namelijk veel in ploegendiensten gewerkt en er zijn veel mensen met kleine contracten. De Persoonlijke Gezondheidscheck was een goed antwoord op die logistieke vragen.’’

Mede vanuit de ESF-subsidie wordt de Persoonlijke Gezondheidscheck gesubsidieerd met het oog op duurzame inzetbaarheid. Met het aanbieden van deze check voldoen de bakkersbedrijven aan de wettelijke PMO-verplichting. Binnen een maand hebben reeds 72 bakkersbedrijven zich aangesloten, waarmee nu al ruim 4.500 bakkerijmedewerkers een uitnodiging ontvangen om mee te doen.

,,Veel bedrijven vinden gezondheid belangrijk, maar hebben vaak geen tijd om zich in dit soort onderwerpen te verdiepen. Hierdoor heeft de wettelijke PMO-verplichting niet altijd prioriteit. Vooral grote bedrijven waren wel latent bezig met het onderwerp, maar gaven hier vanwege de kosten dan weer minder prioriteit aan. Ook bedrijven die zelf wel bereid waren hiervoor te betalen waren er vaak nog niet aan toegekomen. Nu kunnen zij kosteloos in actie komen en krijgen zij inzicht en adviezen.

Ik zou alle bakkers van Nederland willen adviseren gebruik te maken van dit unieke aanbod. Je geeft je medewerkers een cadeautje zonder dat het jou geld kost en vestigt hiermee aandacht op het belang van gezond werken.’’

Loïs Neugebauer