24 september 2018 2 minuten

Gemeente Katwijk gaat voor gezond!

Klanten van de Persoonlijke Gezondheidscheck vertellen over hun ervaringen met de check.
Gemeente Katwijk start deze week met de Persoonlijke Gezondheidscheck onder hun medewerkers. Zij zetten in op gezondheid. In dit interview is Maarten van Mensch, medewerker Arbo & BHV bij Gemeente Katwijk, aan het woord.

 Wij interviewden Maarten over waarom voor de Persoonlijke Gezondheidscheck (PGC) hebben gekozen. 

Waarom of wanneer ging uw organisatie op zoek gaat naar een gezondheidsonderzoek?

“De gemeente Katwijk heeft enkele jaren geleden een gezondheidsbevorderend beleid opgesteld. Dit beleid was bedoeld om met verschillende activiteiten medewerkers te helpen bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Om medewerkers inzicht in hun gezondheid te geven is er drie jaar geleden een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aangeboden. Dit gaf hen de mogelijkheid om te weten te komen welke aandachtspunten er waren, om zo goede keuzes te maken om in de eigen gezondheid te investeren.
Nu, drie jaar later, wil de gemeente haar medewerkers graag opnieuw de mogelijkheid voor een PMO bieden om te kijken hoe de situatie ervoor staat. Mijn kennismaking met &niped was bij het debat ‘De Gezonde Ambtenaar’ in november 2017. Hier werd een presentatie gegeven door dr. Coenraad van Kalken, die ons informeerde over de mogelijkheden van de Persoonlijke Gezondheidscheck.”

Wat zijn de redenen dat uw organisatie voor de Persoonlijke Gezondheidscheck heeft gekozen?

“Doordat &niped medische en niet-medische aandachtsgebieden samenbrengt en actuele kennis vertaalt naar een persoonlijk gezondheidsprofiel met advies op maat, is &niped in onze ogen een voorloper op het gebied van E-health. Omdat de medewerkers de PGC geheel zelf kunnen uitvoeren blijven de projectkosten laag, maar wordt er niet ingeboet aan de kwaliteit van het persoonlijk gezondheidsadvies. Hierdoor is de PGC een goed realiseerbaar project.”

Wat zijn de voordelen van de Persoonlijke Gezondheidscheck binnen uw organisatie?

“Door medewerkers inzicht te geven in hun gezondheid komen ze te weten wat ze kunnen doen om vitaler te worden. Dit is gunstig voor de medewerker, maar natuurlijk ook voor de organisatie. Een vitale medewerker is namelijk ook duurzaam inzetbaar. Daarnaast geeft het ons richting bij het organiseren van passende gezondheidsbevorderende activiteiten voor onze medewerkers. Het voordeel voor de medewerkers is dat zij zelf de check op ieder gewenst moment kunnen uitvoeren.  Zo heeft iedereen de mogelijkheid een moment in te plannen. Zelfs als je een hele drukke agenda hebt.”

Wat wil Gemeente Katwijk uiteindelijk met de uitkomsten van de PGC doen?

“Na het vorige PMO hebben we gerichte activiteiten aangeboden om medewerkers te ondersteunen bij een gezondere leefstijl. Het macro-rapport van de PGC zal een beeld geven van hoe de situatie er nu voor staat. Deze uitkomsten zullen we dan weer gebruiken om in 2019 een passend activiteitenprogramma aan te bieden.”

 

Ook werken aan een gezonde gemeente? Neem dan contact met ons op!

Mireille Besseling