Gezondheidsbeleid bij Gemeente Katwijk: Een gestructureerde aanpak
Gezondheid en vitaliteit van medewerkers staan bij Gemeente Katwijk hoog op de agenda. De gemeente heeft een gezondheidsbeleid ontwikkeld om medewerkers bewust te maken van hun welzijn en hen te ondersteunen bij het maken van gezonde keuzes. Maarten van Mensch, medewerker Arbo & BHV, deelt hoe dit beleid tot stand is gekomen en welke initiatieven worden ingezet om medewerkers te helpen inzicht te krijgen in hun gezondheid.
Het belang van inzicht in gezondheid
“Enkele jaren geleden hebben we als gemeente de keuze gemaakt om een gezondheidsbevorderend beleid op te stellen,” vertelt Maarten.“Om medewerkers inzicht te geven in hun gezondheid, hebben we drie jaar geleden ons eerste Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aangeboden,” vertelt Maarten. “Dit gaf hen de mogelijkheid om te weten te komen welke aandachtspunten er waren, zodat ze bewuste keuzes konden maken om in hun eigen gezondheid te investeren.”
Drie jaar later wilde de gemeente opnieuw een moment creëren om de gezondheidsstatus van medewerkers te peilen. Tijdens het debat ‘De Gezonde Ambtenaar’ maakte Maarten kennis met &niped, die in zijn ogen een vernieuwde aanpak bood, waarin zowel medische als niet-medische factoren werden meegenomen. “Dit sloot goed aan bij onze wens om medewerkers opnieuw een laagdrempelige en effectieve manier te bieden om hun gezondheid te monitoren.”
Mijn kennismaking met &niped was bij het debat ‘De Gezonde Ambtenaar’ in november 2017. Hier werd een presentatie gegeven door dr. Coenraad van Kalken, die ons informeerde over de mogelijkheden van de Persoonlijke Gezondheidscheck.
De voordelen van deze aanpak binnen de gemeente
Een belangrijk aspect bij de keuze voor een nieuwe gezondheidscheck was de uitvoerbaarheid. “Dat medewerkers zelf de check kunnen uitvoeren op een moment dat hen uitkomt, maakt het voor iedereen toegankelijk. Dit zorgt ervoor dat de projectkosten beheersbaar blijven, terwijl de kwaliteit van het persoonlijk gezondheidsadvies behouden blijft,” legt Maarten uit.
Daarnaast biedt het inzichten die zowel op individueel als op organisatieniveau waardevol zijn. “Voor medewerkers is het een manier om te ontdekken waar ze op kunnen letten. Voor ons als organisatie helpt het bij het ontwikkelen van gezondheidsbevorderende activiteiten die aansluiten bij de behoeften van onze medewerkers.”
De vervolgstappen binnen Gemeente Katwijk
Eerder heeft de gemeente op basis van de resultaten van het PMO gerichte activiteiten aangeboden ter ondersteuning van een gezondere leefstijl. “Nu zullen we het macrorapport van &niped gebruiken om te zien hoe de situatie ervoor staat. De uitkomsten helpen ons bij het plannen van nieuwe initiatieven, zodat we onze medewerkers op een effectieve manier kunnen blijven ondersteunen.”
Ook werken aan een gezonde gemeente? Bezoek onze gemeentepagina en ontdek meer over de stappen die we zetten voor een vitale werkomgeving.