Vrijblijvende Offerte

Voor een gezonde organisatie

Offerte aanvragen
17 november 2020 3 minuten

Ruitenburg: met volle overtuiging aan de slag met gezondheid

17/11/2020 – In oktober startte Ruitenburg met de Persoonlijke Gezondheidscheck. En de medewerkers van het advies- en accountantsbureau maakten een vliegende start: na ruim een week heeft al twee derde van hen de check gedaan. Onze adviseur Annabel Soons sprak Willy van der Es, Talentcoach en Hilde Aerts, HR-manager bij Ruitenburg over hun ervaring met de Persoonlijke Gezondheidscheck tot nu toe.


Het is heel mooi om te zien hoeveel mensen er al na een week deelnemen. Complimenten voor jullie dat jullie het zo goed aanpakken. Want enthousiaste personen die het belang van zo’n check uitdragen in de organisatie en hun best doen er een succes van te maken, maken het verschil!

‘‘Dankjewel voor het compliment. De check past ook erg goed bij de thema’s waarmee we aan de slag zijn bij Ruitenburg. Onze mensen hoefden niet na te vragen waarom we de check deden. Dat sprak eigenlijk al voor zich. Er werd dan ook enthousiast gereageerd op de opzet met de checkbox. We geven onze mensen verantwoordelijkheid en laten vertrouwen zien in hun eigen regie. Dat is echt de Ruitenburg cultuur.’’

Mooi om te horen. Wat was voor jullie aanvankelijk de reden om aan de slag te gaan met vitaliteit en gezondheid?

‘‘Ruitenburg is ontstaan uit verschillende bedrijven. Door fusies zijn we gegroeid naar een organisatie van 250 medewerkers. Bij een organisatie van die grootte passen andere thema’s. Ontwikkeling is een van onze speerpunten dus daar zijn we ook echt de focus op gaan leggen. Ruim een jaar geleden zijn we daarmee begonnen. We hebben het Huis van Werkvermogen uitgerold, we hebben een mooi cijfer behaald op ons eerste MTO* en in het kader van vitaliteit wilden we ook een PMO aanbieden.

Ook zijn er destijds twee Talentcoaches aan boord gekomen. De Talentcoaches werken samen met onze mensen aan persoonlijke ontwikkeling en werkplezier. Dat begint met begeleiding tijdens het sollicitatietraject, daarna bij de onboarding en eenmaal in dienst helpen ze je met verdere vragen over je persoonlijke ontwikkeling, werkvermogen en het bewaken van de werk-privébalans. Ook gaan ze graag het gesprek aan over persoonlijke plannen en vragen.

De focus van HRM is hierdoor echt veranderd, met de medewerker centraal. Zo hebben we bijvoorbeeld ook geen functionerings- en beoordelingsgesprekken maar houden we gespreksmomenten waarbij de medewerker eigen regie heeft en de manager coacht.”


We zijn erg blij met onze Talentcoaches. Want hoe fijn is het dat je, naast een leuke, inhoudelijke en leerzame baan ook nog zoveel aandacht krijgt voor je persoonlijke ontwikkeling! Daar zijn we echt onderscheidend in als advies- en accountantsbureau. – Hilde Aerts


De check was eigenlijk uitgesteld vanwege corona. Ruitenburg heeft toch besloten om niet te wachten. Waarom?

‘‘Het feit dat jullie een checkbox aanbieden maakt het mogelijk om dit in tijden van corona op afstand te doen. Vaak hebben mensen toch nog een ouderwets beeld van de gezondheidsbus die voorrijdt, of een testlocatie ingericht op de vestiging. Maar de checkbox is altijd en overal toegankelijk: je kan het doen waar en wanneer het jou uitkomt.

De checkbox was ook heel indrukwekkend. Het zag er heel professioneel uit, de instructies waren helder en de materialen die erbij zaten gaven je het gevoel alsof je eigen labje kan spelen. Ook de bloeddrukmeter die wij als cadeautje aanboden aan onze mensen viel goed in de smaak.

Zo geven we ook echt het signaal dat we met serieuze dingen bezig zijn.’’

Leuk! Ik was al benieuwd wat jullie er zelf van vinden om hiermee aan de slag te gaan.

‘‘We vinden het een heel leuk thema om mee bezig te zijn. Het is waardevol om met doelen bezig te zijn en je maakt hierdoor constant stappen in de juiste richting. Alsnog is het is best spannend dat we nog niet weten wat hieruit gaat komen. We gaan er straks ook echt een goede opvolging aan geven.

Wij vinden dat je dit soort thema’s ook oppakt vanuit overtuiging, niet vanuit verplichting. Als je het alleen maar doet vanuit de wettelijke verplichting ga je voorbij aan alle thema’s die zo belangrijk zijn voor je werkvermogen: fysieke en mentale gezondheid, leefstijl, energie en welbevinden en uiteraard preventie. En dat linkt dan weer mooi aan ons Huis van Werkvermogen. Zo is de cirkel weer rond.”

 

*Wist je dat &niped sinds kort ook een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) aanbiedt? Klik hier voor meer informatie.


 Volg ons en blijf op de hoogte van onze nieuwtjes!

 

Loïs Neugebauer