Op 3 juli is ons kantoor gesloten. Stuur gerust een mail; we komen er zo snel mogelijk op terug.

Gratis adviesgesprek

Plan een vrijblijvend adviesgesprek onze adviseur

Inplannen
25 juni 2025 3 minuten

Bevlogenheid op de werkvloer: gids voor HR & werkgevers

Bevlogen medewerkers maken het verschil. Ze bruisen van energie, zijn betrokken en halen zichtbaar plezier uit hun werk. Als HR-professional of werkgever wil je niets liever dan zo’n cultuur stimuleren. Want wie wil er nou geen team dat gemotiveerd, gezond én productief is? In dit blog duiken we in de wereld van bevlogenheid. Wat betekent het precies, en vooral: hoe versterk je het binnen jouw organisatie?

Wat is bevlogenheid?

Bevlogenheid is meer dan motivatie. Het gaat om medewerkers die met plezier werken, zich verbonden voelen met wat ze doen en daarin helemaal opgaan. Je intrinsieke motivatie komt naar boven. De wetenschap noemt dit vitaliteit, toewijding en absorptie:

  • Vitaliteit: je voelt je sterk en energiek tijdens je werk, ook op drukke dagen. Je hebt veerkracht en herstelt snel van inspanning.
  • Toewijding: je voelt je betrokken bij je werk en vindt het belangrijk en zinvol. Je bent trots op wat je doet.
  • Absorptie: je bent zo geconcentreerd en verdiept in je werk, dat de tijd soms lijkt te vliegen. Je zit in een flow.

Waarom bevlogenheid telt

Bevlogenheid is ontzettend belangrijk, zowel voor de organisatie als voor de medewerker. Volgens Gallup presteren teams met hoge medewerkerbetrokkenheid aanzienlijk beter:

  • 23% hogere winstgevendheid
  • 51% minder personeelsverloop
  • 63% minder veiligheidsincidenten
  • 78% minder verzuim

Bevlogenheid betaalt zich dubbel en dwars terug. Toch is er werk aan de winkel. Uit onze eigen data blijkt dat slechts 64% van de Nederlandse werkenden zich bevlogen voelt. Dat betekent dat ruim een derde van het personeel niet optimaal functioneert. De impact op productiviteit, verzuim en verloop is daarmee aanzienlijk.

De betekenis van bevlogenheid is dat medewerkers energiek en betrokken zijn bij het werk, wat de organisatie ten goede komt

Hoe meet je bevlogenheid?

De meest gebruikte manier om bevlogenheid te meten is via een vragenlijst of enquête. Hiermee kun je op een gestructureerde manier informatie verzamelen over hoe bevlogen medewerkers zich voelen. Zo’n vragenlijst kun je bijvoorbeeld aan jouw PMO toevoegen. Door medewerkers regelmatig een vragenlijst in te laten vullen, kun je de ontwikkeling van bevlogenheid goed monitoren.

Andere methoden zijn interviews, focusgroepen of dagboekstudies. Hiermee krijg je kwalitatieve inzichten over hoe medewerkers hun werk ervaren, maar let wel op dat subjectiviteit een rol kan spelen. Een vragenlijst, zoals de UBES, zal een completer beeld van de hele organisatie geven, op basis van kwantitatieve data. Je kunt natuurlijk verschillende methoden combineren voor the best of both worlds.

Utrechtse Bevlogenheidsschaal (UBES)

Een veelgebruikte vragenlijst is de Utrechtse Bevlogenheidsschaal (UBES), die wetenschappelijk is onderbouwd. De UBES meet bevlogenheid aan de hand van de drie kernaspecten: absorptie, toewijding en vitaliteit. Dit zetten we in het PMO van &niped in om bevlogenheid te meten, in de module ‘Gezond aan het werk’. Daarmee meet je tegelijk de Workability Index (WAI), Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) en Fysieke werkbalans.

Wat beïnvloedt bevlogenheid?

Bevlogenheid wordt beïnvloed door verschillende factoren. Er zijn meerdere knoppen waar je als werkgever aan kunt draaien:

  • Autonomie: geef mensen ruimte om zelf beslissingen te nemen
  • Competentie: zorg dat medewerkers kunnen doen waar ze goed in zijn
  • Verbinding: creëer een cultuur van vertrouwen en samenwerking
  • Leiderschap: stimuleer open communicatie en waardering
  • Werkdruk en herstel: maak herstelmomenten net zo belangrijk als prestaties

Wist je dat in hybride werkomgevingen autonomie extra belangrijk blijkt? Laat medewerkers zelf bepalen waar ze het beste werken.

Bevlogen medewerkers halen energie en plezier uit hun werk.

Hoe stimuleer je bevlogenheid?

Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken:

  • Bied uitdagende werktaken: zorg dat medewerkers werkzaamheden krijgen die bij hun competenties passen en hen uitdagen om zich verder te ontwikkelen. Dit verhoogt de betrokkenheid.
  • Stimuleer autonomie: laat medewerkers zoveel mogelijk zelf de inhoud en planning van hun werk bepalen. Autonomie is een belangrijke voorspeller van bevlogenheid.
  • Train leidinggevenden: ondersteun managers in coachend leiderschap. Denk aan trainingen in motiveren, waarderen en actief luisteren.
  • Vier successen: maak positieve resultaten zichtbaar. Een simpel compliment of een gezamenlijke lunch bij het behalen van een mijlpaal doet wonderen.
  • Creëer verbinding – Zorg voor een open sfeer waarin collega’s met elkaar verbonden zijn. Organiseer teambuildingsactiviteiten om de onderlinge band te versterken.
  • Plan herstelmomenten: moedig korte wandelingen, focusblokken of stiltezones aan. Laat het goede voorbeeld zien vanuit het management.

Hoe bevlogen zijn jouw medewerkers?

Wil je weten hoe jouw organisatie ervoor staat? Plan dan een vrijblijvend adviesgesprek. Samen zorgen we voor meer energie, betrokkenheid en werkplezier op de werkvloer.

Loïs Neugebauer