Nudging op de werkvloer: een subtiel duwtje in de juiste richting
Gezond gedrag stimuleren op het werk kan een uitdaging zijn. Een effectieve manier om dit te bereiken, is door gebruik te maken van nudging. Nudging is het maken van subtiele, positieve aanpassingen van de keuzeomgeving om mensen te stimuleren gezondere keuzes te maken; zonder dwang of beperkingen. Wist je dat je nudging ook gemakkelijk kunt inzetten op de werkvloer?
Wat is nudging?
Nudging is gebaseerd op inzichten uit de gedragspsychologie. Het houdt in dat de omgeving zo wordt aangepast dat het gewenste gedrag aantrekkelijker en gemakkelijker wordt gemaakt. Het doel is om individuen te helpen bij het maken van betere keuzes voor hun welzijn, zonder hun keuzevrijheid te beperken. Het principe is eenvoudig: maak de gezonde optie de gemakkelijke optie.
Voorbeelden van nudging
Voordat we dieper ingaan op nudging op de werkvloer, laten we eens stilstaan bij hoe we nudging in ons dagelijks leven tegenkomen. Wellicht heb je het weleens gemerkt tijdens het winkelen in de supermarkt:
Een voorbeeld is het gebruik van de Nutri-Score op voedselverpakkingen. Deze schaal geeft een indicatie van hoe gezond een product binnen zijn productgroep is; van A, de gezondste keuze, tot E, de meest ongezonde keuze. Door deze indicatie op verpakkingen te plaatsen, wordt geprobeerd consumenten gezondere keuzes te laten maken.
Nudging op de werkvloer
Op de werkvloer kan nudging worden toegepast om gezond gedrag aan te moedigen en de algemene gezondheid en welzijn van medewerkers te bevorderen. Hier zijn vijf concrete voorbeelden van effectieve nudges voor gezondere keuzes op de werkvloer:
Fruit op ooghoogte
Plaats fruit op ooghoogte in de bedrijfskantine en zorg ervoor dat minder gezonde snacks minder zichtbaar zijn. Mensen hebben de neiging te kiezen voor wat ze als eerste zien. Door fruit op ooghoogte te plaatsen, worden medewerkers aangemoedigd voor de gezonde snack te gaan.
Trap als aantrekkelijke optie
Maak de trap aantrekkelijker door deze te decoreren, goed te verlichten en duidelijk aan te geven. Zo zullen medewerkers eerder geneigd zijn om de trap te nemen in plaats van de lift, wat een eenvoudige manier is om meer beweging in hun dagelijkse routine op te nemen.
Sta-bureaus en beweegzones
Plaats sta-bureaus en creëer beweegzones op strategische locaties in het kantoor. Dit nodigt medewerkers uit om af en toe op te staan, te strekken en actief te blijven, waardoor een sedentaire levensstijl wordt doorbroken en de lichamelijke gezondheid wordt bevorderd.
Gezonde lunchopties prominent presenteren
Zorg ervoor dat gezonde lunchopties de meest opvallende en toegankelijke keuzes zijn in de bedrijfskantine. Presenteer de gezonde opties op een aantrekkelijke manier. Door deze opties te benadrukken, worden medewerkers aangemoedigd om gezondere maaltijden te kiezen.
Water stations
Plaats goed zichtbare waterstations op verschillende locaties op de werkvloer. Door water gemakkelijk toegankelijk te maken, worden medewerkers gestimuleerd om voldoende water te drinken; essentieel voor je gezondheid.
Aan de slag
Zoals je hebt gelezen is nudging een subtiele vorm van gedragsbeïnvloeding die kan worden ingezet om gezonder gedrag te stimuleren. Door kleine veranderingen in de omgeving worden mensen gestimuleerd om gezondere keuzes te maken. Nudging is dus een interessant middel in de strijd tegen ongezond gedrag en kan het effectief bijdragen aan gezondheid en vitaliteit op de werkvloer.
Wil jij weten hoe het gesteld is met de gezondheid in jouw organisatie? Vraag een adviesgesprek aan.