Gezonde medewerkers zijn productiever: Deze tips helpen
Gezonde en vitale medewerkers zijn productiever, minder snel ziek en hebben meer plezier in hun werk. Iedereen, zowel medewerker als werkgever, heeft er dus baat bij dat we zo lang mogelijk gezond ons werk kunnen uitvoeren. En hoewel een gezonde leefstijl de eigen keuze van de medewerker is, kun je hen hier absoluut bij helpen.
De voordelen van gezonde medewerkers
Los van het persoonlijke belang van een goede gezondheid zijn er ook voordelen op organisationeel niveau. Uit onderzoek van Lex Burdorf, Professor Determinants of Public Health en onafhankelijk adviseur in onze Kwaliteitsraad, blijkt namelijk dat gezondheid samenhangt met productiviteit.
Zijn onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat stratenmakers met gezondheidsklachten minder werk verrichtten dan collega’s die geen klachten hadden. Ook uit onderzoek bij een arbodienst bleek dat medewerkers met gezondheidsklachten minder polissen verkochten en minder nieuwe klanten binnenhaalden dan medewerkers die geen gezondheidsklachten ondervonden.
Hierboven bekijk je een fragment uit het webinar met Lex Burdorf over het belang van gezonde medewerkers. Bekijk het volledige webinar.
Wie is er verantwoordelijk voor gezondheid?
Uiteindelijk is de medewerker natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn of haar gezonde leefstijl. Toch is er als werkgever genoeg dat je kan doen om hen hierbij te helpen. Door bewustzijn te creëren en de juiste tools te bieden om aan de slag te gaan.
Hoe meet je gezondheid van medewerkers?
Werken aan gezonde medewerkers – en het gezond houden van je medewerkers – start met inzicht. Een gezondheidscheck of PMO laat zien welke gezondheidsfactoren verbeterd kunnen worden. De medewerker krijgt individueel inzicht en advies. Voor de organisatie wordt het duidelijk hoe zij de medewerkers hierin kunnen ondersteunen. Uit onze data van meer dan 48.000 deelnemers aan de Persoonlijke Gezondheidscheck blijkt bijvoorbeeld dat 21% van de mensen een ernstig verhoogd gezondheidsrisico loopt op een of meer gezondheidsfactoren.
Stimuleren gezondheid medewerkers
Na het verzamelen van inzicht kun je gaan kijken hoe je de gezondheid van jouw medewerkers kunt stimuleren. Hierbij hou je enkele basisprincipes aan. Het belang hiervan blijkt uit onderzoek binnen de gedragswetenschappen.
1. Zorg dat gezond gedrag de makkelijkste keuze is
Door gezonde opties als makkelijke keuze aan te bieden help je medewerkers om gezond te kiezen. Denk aan kleine veranderingen in de werkomgeving, die zorgen voor een gezonde werkplek. Een aantal voorbeelden van zulke gezonde voorzieningen zijn:
- Zorg voor gezonde snacks en lunchopties in de kantine, zoals verse fruitsalades, noten en zaden. Vermijd ongezonde tussendoortjes.
- Organiseer een fruitabonnement, zodat werknemers elke dag vers fruit op kantoor geleverd krijgen.
- Plaats statafels zodat medewerkers staand kunnen vergaderen of werken. Dit stimuleert beweging tijdens de werkdag.
2. Maak gezond gedrag aantrekkelijk
Ook belangrijk is dat het gezonde gedrag aantrekkelijk is. What’s in it for them? Door duidelijke voordelen of beloningen te benadrukken zijn mensen sneller geneigd voor de gezonde optie te kiezen. Dit stimuleer je met deze tips:
- Maak gebruik van gamification. Dat wil zeggen spelelementen toepassen, waarmee gezond gedrag wordt beloond. Organiseer bijvoorbeeld leuke fitness challenges, zoals een stappenwedstrijd. Deelnemers kunnen stappen bijhouden met een activity tracker. Wie aan het einde van de maand de meeste stappen heeft gezet, wint een prijs.
- Bied sportschoolabonnementen aan, bijvoorbeeld met korting. Zo haal je een belangrijke financiële drempel weg voor de medewerkers.
- Geef complimenten wanneer iemand gezonde keuzes maakt, zoals met de trap in plaats van de lift naar boven gaan. Een schouderklopje werkt motiverend.
3. Bouw aan sociale normen
Goed voorbeeld doet volgen. Door het gezonde gedrag van andere collega’s te benadrukken zet je de sociale norm in. Een aantal voorbeelden om dit te doen zijn:
- Stimuleer wandelvergaderingen voor korte overleggen. Je bent in beweging en een frisse neus helpt de concentratie.
- Organiseer bedrijfsfitness of -sportdagen waarbij je samen in beweging komt. Huur een sportinstructeur in voor yoga, bootcamp of andere groepslessen.
- Geef zelf het goede voorbeeld! Zie jezelf als voorbeeld en aanspreekpunt voor anderen. Zo kun je hen enthousiasmeren mee te doen.
Ook onderling werkt het motiverend om te weten dat anderen met het onderwerp bezig zijn. Door het samen te doen blijf je elkaar (ook onbewust) motiveren. Zo helpen medewerkers elkaar gezonder te worden.
Wil je meer weten over de gedragsprincipes die schuil gaan achter gezond gedrag en hoe je de gezondheid van medewerkers kunt stimuleren? In het webinar over de principes van gedragsverandering legt Joanne Reinhard, expert in gedragswetenschappen, je hier alles over uit.
De stille overwinning
Je weet nu waar je op moet letten bij het werken aan een gezonde organisatie. Wellicht denk je nu: wat simpel eigenlijk! Dat klopt. Gezondheidswinst zit hem in kleine aanpassingen. Door iets voor veel mensen met een klein gezondheidsrisico te doen bereik je meer dan wanneer je focust op de hoge gezondheidsrisico’s van slechts een paar mensen. Dit wordt ook wel de Preventieparadox genoemd.
Preventie door kleine aanpassingen in bijvoorbeeld voeding of beweging bereikt op de lange termijn namelijk meer. Het lastige hierbij is dat resultaten niet direct zichtbaar zijn. Preventie is een stille overwinning: Het effect zal blijken op grote schaal.
Hoe gezond zijn jouw medewerkers?
Nu heb je basiskennis over het belang van gezonde medewerkers en hoe je medewerkers kunt stimuleren aan hun gezondheid te werken. Ben je nieuwsgierig geworden naar de huidige situatie in jouw organisatie? Met het preventief medisch onderzoek kom je erachter hoe jouw organisatie effectief kan werken aan gezondheid.